• Головна
  • Новини
  • Євген Сверстюк назвав ставлення РПЦ та УПЦ до Голодомору ознакою «сповідання» перед Кремлем, а не Богом...

Євген Сверстюк назвав ставлення РПЦ та УПЦ до Голодомору ознакою «сповідання» перед Кремлем, а не Богом

30.11.2010, 14:07
Євген Сверстюк назвав ставлення РПЦ та УПЦ до Голодомору ознакою «сповідання» перед Кремлем, а не Богом - фото 1
Євген Сверстюк заявив, що, на жаль, і надалі доводиться констатувати, що РПЦ на своїй «канонічній території» в умовах свободи не виконала свого християнського обов’язку — молитися за усіх живих і пом’янути усіх гнаних, замучених, померлих.

Sverstyuk.w.jpgАналізуючи відзначення 27 листопада Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій, відомий український публіцист та дисидент Євген Сверстюк заявив, що, на жаль, і надалі доводиться констатувати, що РПЦ на своїй «канонічній території» в умовах свободи не виконала свого християнського обов’язку — молитися за усіх живих і пом’янути усіх гнаних, замучених, померлих.

На думку Євгена Сверстюка, в такій ситуації постає питання: перед ким сповідається ця Церква — перед Богом, чи перед Кремлем?

«Чому на Волині православні попи молилися на могилах безбожних каґебістів і відмовлялися правити панахиди на могилах православних волинських повстанців? Чому на Слобожанщині, де Голодомор косив мільйони православних, РПЦ відмовилась поминати невідспіваних чад Церкви, замучених Голодомором?» — запитує публіцист в ефірі «Радіо Свобода».

Він наголосив і на тому, що УПЦ, яка в Києві в цей день начебто пом’янула жерт Геноциду 1933-го року, насправді не була зі своїм народом. «Разом із Президентом Віктором Януковичем і групою чиновників вони пом’янули усопших рано-вранці, перед телекамерами. Окремо від народу і встановленої традиції. Вони все ще воліють «несознанку» за сценарієм запеклих», — констатував Є. Сверстюк.

Дисидент пригадав, що «в Біблії усі лиходії і жертви названі по імені».