• Головна
  • Новини
  • У Римі вшанували жертв Голодомору 1932–33 років, а в українських школах цьогоріч "Уроку пам'яті" не буде...

У Римі вшанували жертв Голодомору 1932–33 років, а в українських школах цьогоріч "Уроку пам'яті" не буде

22.11.2010, 12:01
У Римі вшанували жертв Голодомору 1932–33 років, а в українських школах цьогоріч "Уроку пам'яті" не буде - фото 1

На одній із центральних площ італійської столиці зібралися близько 200 громадян України з гаслами-закликами до уряду цієї країни визнати Великий голод геноцидом українського народу. Запаливши свічки і співаючи молитви, присутні пом’янули мільйонів загиблих людей, заморених голодом.

GOLOD.jpgУ Римі в неділю відбулася жалобна акція «Не дамо згасити свічу пам’яті», присвячена жертвам Голодомору 1932–33 років, повідомляє Радіо Свобода.  Організаторами заходу виступили Світовий конгрес українців та Християнське товариство українців в Італії.

На одній із центральних площ італійської столиці зібралися близько 200 громадян України з гаслами-закликами до уряду цієї країни визнати Великий голод геноцидом українського народу. Запаливши свічки і співаючи молитви, присутні пом’янули мільйонів загиблих людей, заморених голодом.

У мітингу взяв участь та запалив свічку пам’яті член Римської ради і представник мера Федеріко Рокка. Від імені міського голови він повідомив,що Рим підтримує вимоги української громади.

«Ми разом із вами приєднуємося до цього заклику, щоб італійська держава і наш уряд визнали Голодомор геноцидом українського народу», – сказав римський політик Федеріко Рокка.

Учасниця скорботної акції, відомий культуролог Оксана Пахльовська наголосила, що нинішній обов’язок українців та всіх європейців – не лише пам’ятати про загиблих, а й зрозуміти, «хто ми є, куди рухається Україна і де її місце у Європі та світі».

На думку письменниці і науковця, на сьогодні Україна не спроможна самотужки боронити своєї демократії. «Наш спільний обов’язок – демократія та свобода, і на цьому шляху Україну слід підтримати», – заявила Оксана Пахльовська, апелюючи до європейської громадськості.

Римська акція «Не дамо згасити свічу пам’яті» стала однією з багатьох, які відбулися в неділю і в інших західних столицях.

Міністерство освіти України відсторонилося від ідеї Громадського комітету пам'яті жертв Голодомору-геноциду, який запропонував підтримати загальнонаціональну традицію і провести в період з 22 по 26 листопада «Урок пам'яті».

Методичні рекомендації з проведення «Уроку пам'яті» в цьому році школам не направлялися. Цим Дмитро Табачник порушив традицію, яка підтримувалася всіма попередніми міністрами  Вакарчуком, Ніколаєнком та Кременем. Щорічна Всеукраїнська краєзнавча акція для учнів і студентів «Колосок пам'яті» в цьому році також не проводилася.

Як повідомляє Центр досліджень визвольного руху, учасники громадського комітету звернулися до всіх людей доброї волі, незалежно від національності, громадянства та віросповідання. Усіх, хто поділяє біль і скорботу українського народу, просять запалити свічку, пам'яті 27 листопада в 16 годин за душі тих, хто став жертвою Голодомору.