• Головна
  • Новини
  • Владика УПЦ закликав паству до покаяння “за масовий етноцид євреїв часів гетьмана Богдана Хмельницького”...

Владика УПЦ закликав паству до покаяння “за масовий етноцид євреїв часів гетьмана Богдана Хмельницького”

24.09.2010, 09:24
Владика УПЦ закликав паству до покаяння “за масовий етноцид євреїв часів гетьмана Богдана Хмельницького” - фото 1
Архиєпископ Тульчинський і Брацлавський УПЦ Іонафан (Єльцьких) звернувся до пастви з офіційним закликом до покаяння. Причина покаяння, як йдеться в зверненні владики, — «масовий етноцид євреїв часів гетьмана України Богдана Хмельницького».

Іонафан.jpgАрхиєпископ Тульчинський і Брацлавський УПЦ Іонафан (Єлецьких) звернувся до пастви з офіційним закликом до покаяння. Причина покаяння, як йдеться в зверненні владики, — «масовий етноцид євреїв часів гетьмана України Богдана Хмельницького». «У радянську епоху ця тема була під забороною. Немає її і зараз в шкільних підручниках. Але про ці маловідомі чорні плями української історії взивають до Небес єврейські хроніки того сумного часу», — йдеться у заклику архиєрея до пастви.

У зверненні, розміщеному на офіційному сайті владики Іонафана, він зазначив, що визвольна всенародна війна проти багатовікового польського економічного, національного і релігійного гніту, супроводжувалася «витонченим пролиттям крові сотень тисяч євреїв: людей похилого віку, батьків, матерів, немовлят і дітей». Описуючи цей час, архиєпископ УПЦ стверджує, що тоді дозволяли жити лише «євреям-вихрестам», «що прийняли під загрозою смерті православ'я». «Умань, Тульчин, Брацлав, Немирів — лише мала частина міст, де здійснювалося масове винищування наших співвітчизників — євреїв», — підкреслив архипастир.

Він наголосив, що настав час говорити правду, «якою б гіркою вона не виявилася: страшну правду про Катині, про Таллергоф і Освенцім, про Чорнобиль, Голокост і Голодомор». Саме сьогоднішньому поколінню, як стверджує владика, нащадкам козаків, «потрібно відкрити гнійники антисемітизму своєї далекої важкої історії».

«…і вибачитися за масовий етноцид перед єврейським народом – нащадками тих, хто був незаконно позбавлений життя на нашій землі, просити вибачення для нашого ж очищення, щоб подібне ніколи більше не повторилося», — заявив архиєпископ.

Владика порівняв «наслідки геноциду євреїв від рук козаків Хмельницького» з масштабом Голокосту.