• Головна
  • Новини
  • «Вулиця, яка веде до Лаври, має називатися Лаврською» — прес-секретар Предстоятеля УПЦ...

«Вулиця, яка веде до Лаври, має називатися Лаврською» — прес-секретар Предстоятеля УПЦ

15.06.2010, 13:20
«Вулиця, яка веде до Лаври, має називатися Лаврською» — прес-секретар Предстоятеля УПЦ - фото 1
Ситуацію, яка склалася довкола найменування вулиці, що веде до Києво-Печерської лаври, прокоментував о. Георгій Коваленко, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ та прес-секретар Предстоятеля УПЦ.

Георгій_Коваленко.jpgКИЇВ — Ситуацію, яка склалася довкола найменування вулиці, що веде до Києво-Печерської лаври, прокоментував о. Георгій Коваленко, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ та прес-секретар Предстоятеля УПЦ. «Так само і з вулицею Мазепи. Питання перейменування її у Лаврську не має жодного відношення до нашого ставлення до Мазепи.

Вулиця, яка веде до Лаври, має називатися Лаврською», — зазначив у своєму блозі о. Георгій. Священик водночас наголосив, що «питання перейменування її у Лаврську не має жодного відношення до нашого ставлення до Мазепи».

Він також зазначив, що УПЦ вже багато років поспіль просить, щоб вулицю, на якій знаходиться Свято-Успенська Києво-Печерська лавра назвали Лаврською. «Але так сталося, що вулицю Січневого повстання перейменували у вул. Івана Мазепи», — додає священик.

Ситуацію довкола назви цієї вулиці він порівняв із назвою столичного університету імені Тараса Шевченка: «І тепер це схоже на Київський Університет святого Володимира, який за радянських часів назвали іменем Шевченка, який трошки підробляв у ньому. Ми любимо, шануємо і поважаємо Тараса Григоровича, але хотіли б, щоб нашому університету (філософський ф-т якого і я, до речі, закінчував) повернули історичну назву на честь святого рівноапостольного князя. І в цьому немає жодної політики чи неповаги».


Довідка РІСУ:

Вулицю Січневого повстання, яка веде до Києво-Печерської лаври, перейменували на вулицю Івана Мазепи 17 жовтня 2007 року. Таке рішення депутати Київради ухвалили майже одностайно: 71 депутат висловився "за" і лише один – "проти".

Прихильники такого перейменування стверджують, що «називатися іменем Івана Мазепи повне право має саме колишня вулиця Січневого повстання, оскільки саме І.Мазепі зобов’язана Києво-Печерська лавра, що знаходиться на цій вулиці, багатьма своїми будівлями та коштовним начинням своїх церков».

Проти перейменування вулиці виступили в РПЦ, в УПЦ. Всеукраїнське православне братство Олександра Невського, Союз православних братств України та Союз православних громадян України виступили зі спільною заявою про «неприпустимість появи вулиці Мазепи у Києві». Однією із запропонованих тоді ними назв вулиці була «Микільська», оскільки це історична назва. Назву «Микільська» вулиця отримала завдяки собору Святого Миколая, який у 30-х роках підірвали більшовики. Проте сам храм 1690 року будував так само гетьман Іван Мазепа.

Нещодавно, як повідомив 6 червня на засіданні Київради з питань і туризму заступник голови КМДА Віталій Журавський, до них звернувся Предстоятель РПЦ Патріарх Московський Кирил із закликом перейменувати вулицю Івана Мазепи на Лаврську. За словами чиновника, на цьому наполягає і Митрополит Володимир, Предстоятель УПЦ.