• Головна
  • Новини
  • У монастирі на Козацьких Могилах відбулось урочисте щорічне вшанування пам’яті українських козаків...

У монастирі на Козацьких Могилах відбулось урочисте щорічне вшанування пам’яті українських козаків

07.06.2010, 15:18
У монастирі на Козацьких Могилах відбулось урочисте щорічне вшанування пам’яті українських козаків - фото 1
6 червня 2010 року – у Неділю всіх святих землі Української, у Свято-Георгіївському монастирі на Козацьких Могилах відбулось урочисте щорічне вшанування пам’яті українських козаків та селян, які загинули в битві під Берестечком у 1651 році.

Berestechko_liturgiya.jpgРІВНЕ – 6 червня 2010 року – у Неділю всіх святих землі Української, у Свято-Георгіївському монастирі на Козацьких Могилах відбулось урочисте щорічне вшанування пам’яті українських козаків та селян, які загинули в битві під Берестечком у 1651 році. Відвідати Козацькі могили та помолитьсь за душі спочилих воїнів прибув Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

За повідомленням прес-служби УПЦ, Патріарх Філарет у спів служінні владик УПЦ КП очолив Літургію та панахиду перед храмом.

Після Богослужіння Патріарх виголосив проповідь. Урочистості завершились хресною ходою з покладанням квітів до пам’ятника полеглим воїнам.

Bogun_k.jpgІсторична довідка: Битва під Берестечком (28 червня — 10 липня 1651)  — найбільший бій, який відбувся біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького та союзним йому кримськотатарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку та армією Речі Посполитої під командуванням Яна Казимира II з іншого.

Битва закінчилась перемогою польського війська (чисельність якого сягала кількасот тисяч). Загальноприйнятою є думка, що основних своїх втрат козаки зазнали, переправляючись через р. Пляшівку, під час виходу з битви. Однак останні наукові дослідження показують, що кількість загиблих козаків в польських історичних джерелах (до 30.000 убитими) є значно перебільшеною. Археологічні розкопки, що проводяться в останні десятиліття на місці битви віднайшли рештки лише близько сотні загиблих під час переправи козаків. Іншим свідченням на користь незначних втрат української армії було те, що Богдан Хмельницький вже через два місяці зумів зібрати майже стотисячне військо під Білою Церквою, блокувавши там польсько-литовські війська і змусивши їх укласти мир, що було б неможливим за умов важких втрат українсько-козацької армії під Берестечком. У радянській історіографії (до початку розкопок на місці битви) була поширена цифра у 10.000 загиблих в ході битви козаків.

berestechko.jpgПричиною поразки козацького війська було те, що татари полишили поле бою, захопивши з собою Богдана Хмельницького. Битва під Берестечком була найбільшою за усю Визвольну війну.

На пам’ять про ті героїчні події на місці битви в 1910-1914 рр. було побудовано величний храм-пам’ятник - Георгіївський собор, в підземеллях якого зберігаються численні останки загиблих на полі бою козаків. Цей храм-мовзолей збудований архітектором В.Леонтовичем за проектом студента Петербурзької академії мистецтв В.Максимова – учня відомого архітектора О. Щусєва. Георгіївський собор є унікальним, оскільки має три престоли, розташовані один над одним, що є унікальним у світовій архітектурі. Цікаво й те, що розписував цей храм відомий художник І.Їжакевич. Зараз тут діє Свято-Георгіївський чоловічий монастир УПЦ КП.