У Криму вшанували пам'ять кримських татар

18.05.2010, 09:36
У Криму вшанували пам'ять кримських татар - фото 1
У травні 1944 року керівник СРСР Йосип Сталін підписав підготовлену НКВС ухвалу про виселення кримських татар з території Криму. Їх звинуватили у співпраці з німецькими окупантами і масовому дезертирстві.

Svi.jpgКРИМ – У Криму 17-18 травня відбуваються жалобні заходи, присвячені 66-м роковинам депортації кримських татар. Керівники автономії, представники громадськості поклали квіти до пам`ятних знаків жертв депортації у кримській столиці і вшанували загиблих хвилиною мовчання.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-центр Верховної Ради АРК, виступаючи перед присутніми, голова кримського парламенту В. Константінов, зокрема, зазначив, що 18 травня 1944 радянською владою "були здійснені неправильні, злочинні дії". «300 тисяч людей були вивезені силоміць – це не в`яжеться ні з якими людськими нормами. Таке ніколи не повинно повторитися», – сказав він.

Голова Ради міністрів Криму Василь Джарти заявив, що керівництво Автономії готове брати участь у вирішенні соціальних та економічних проблем кримських татар, які повертаються до Криму з депортації, і чекає від них відповідних кроків.

Кримськотатарська молодь 17 травня ввечері на центральній площі Сімферополя запалила дві тисячі свічок у пам`ять про жертв депортації кримських татар.

Учасники акції-реквієму «Запали вогник у своєму серці» виклали зі свічок контур кримського півострову, цифру «66», напис «No genocide», півмісяць із зіркою і національний символ – тамга.

В акції взяли участь близько тисячі осіб. Кримські татари закликали світову громадськість визнати насильницьке переселення 1944 року актом геноциду.

«66 років тому сталася трагічна подія – злочин по відношенню до цілого народу. Ми закликаємо визнати депортацію кримських татар актом геноциду», – сказав журналістам почесний голова кримськотатарського молодіжного центру Ескендер Барієв.

Акція «Запали вогник у своєму серці» проводиться у Сімферополі не перший рік.

Цього року вона розширила географію, і, за даними організаторів, відбувається цими днями у Києві, Івано-Франківську, Москві, Лондоні, Туреччині та ряді сіл кримського півострова.

Довідка: У травні 1944 року керівник СРСР Йосип Сталін підписав підготовлену НКВС ухвалу про виселення кримських татар з території Криму. Їх звинуватили у співпраці з німецькими окупантами і масовому дезертирстві.

Виселення розпочалося вранці 18 травня і завершилося до вечора 20 травня. Було депортовано близько 190 тисяч кримських татар. Більшість з них - до Узбецької РСР.

У роки Другої світової війни з півострова виселили також кримських німців, вірмен, болгар і греків.

Масове повернення депортованих розпочалося в кінці 1980-х - на початку 1990-х років.

Зараз у Криму проживає понад 1,9 млн. осіб, із них близько 265 тисяч – кримські татари, які сповідують мусульманство.

Ще, щонайменше, 100 тисяч кримських татар хотіли б повернутися до Криму.