• Головна
  • Новини
  • КСУ розглядає конституційність закону про перейменування УПЦ МП...

КСУ розглядає конституційність закону про перейменування УПЦ МП

11.02.2020, 10:36
КСУ розглядає конституційність закону про перейменування УПЦ МП - фото 1
Конституційний суд України 11 лютого почав розгляд закону про перейменування Української православної церкви Московського Патріархату

Конституційний суд України 11 лютого почав розгляд закону про перейменування Української Православної Церкви Московського Патріархату.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби КСУ.

Розгляд відбувається за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону України Про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України" у формі письмового провадження (відкрита частина пленарного засідання).

Суддя зачитала подання нардепів від Оппоблоку. Зараз Суд перейшов до розгляду питання по суті у закритому режимі. Остаточне рішення буде оприлюднено на офіційному сайті КСУ.

Нагадаємо, в інтерв’ю РІСУ міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що УПЦ МП у своїй назві повинна позначити приналежність до Російської Церкви, оскільки у Москві розташований її центр впливу.

20 грудня 2018 р. Верховна Рада України ухвалила законопроект № 5309, який пропонує внесення зміни до профільного закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Законопроект передбачає, що релігійна організація, центр якої розташований у країні-агресорі, у своїй назві повинна вказувати повну статутну назву свого релігійного центру. 22 грудня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.