Суд продовжив арешт конфліктного храму у Птичі

04.05.2018, 10:48
Суд продовжив арешт конфліктного храму у Птичі - фото 1
Свято-Успенський храм у селі Птича Дубенського району суд апеляційної інстанції залишив під тимчасовим арештом. Про це IA ZIK повідомили у прес-службі Апеляційного суду Рівненької області.

Свято-Успенський храм у селі Птича Дубенського району суд апеляційної інстанції залишив під тимчасовим арештом.

Про це IA ZIK повідомили у прес-службі Апеляційного суду Рівненької області.

Нагадаємо, 2 квітня 2018 року близько 23 години 30 хвилин між вірянами села Птича в чергове загострилось протистояння навколо того, якій громаді віруючих має належати храм.

3 квітня 2018 року слідчий суддя Рівненського міського суду задовольнив клопотання слідчого про накладення тимчасового арешту на будівлю церкви.

Згодом представник релігійної громади Свято-Успенської єпархії звернулася до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою, в якій просила ухвалу місцевого суду скасувати, а в задоволенні клопотання слідчого щодо накладення тимчасового арешту на культову споруду відмовити.

Заслухавши доводи представника апелянта, прокурора, пояснення слідчого, взявши до уваги факт багаторічного конфлікту між вірянами села Птича на Дубенщині, наслідком якого є досудові розслідування у кримінальних провадженнях, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Рівненської області ухвалу місцевого суду залишила без змін, апеляційну скаргу представника – без задоволення.

Ситуація, викликана міжконфесійним протистоянням між УПЦ та УПЦ КП навколо питання приналежності храму у селі Птича Дубенського району, протягом двох днів була предметом обговорення членів експертної ради з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій Мінкультури під час виїзного засідання у Рівненській області.

Під час засідання напрацьовано низку рекомендацій щодо подолання міжконфесійного спору. З ними найближчими днями ознайомляться усі члени експертної ради, внесуть корективи та надішлють до Рівненської ОДА для врахування у подальшому розв’язанні ситуації.

Як зазначив голова ради Андрій Юраш, питання користування храмом може бути вирішене тільки в законодавчій площині, на основі Закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Тобто, виконавчій і судовій владі, на думку Андрія Юраша, варто відмовитися від ігнорування положень цього закону при вирішенні питань користування храмами у всіх спірних випадках.