• Головна
  • Новини
  • НАБУ розгляне справу про передання органної зали в Дніпрі УПЦ (МП)...

НАБУ розгляне справу про передання органної зали в Дніпрі УПЦ (МП)

11.01.2018, 12:00
НАБУ розгляне справу про передання органної зали в Дніпрі УПЦ (МП) - фото 1
Дніпровський правозахисник Олександр Гуміров звернувся 10 січня до НАБУ із заявою про вчинене кримінальне правопорушення у справі щодо передання будівлі Дніпровського Будинку органної та камерної музики, Органної зали, в руки УПЦ (МП). Про це заявив сам Гуміров.

Дніпровський правозахисник Олександр Гуміров звернувся 10 січня до НАБУ із заявою про вчинене кримінальне правопорушення у справі щодо передання будівлі Дніпровського Будинку органної та камерної музики, Органної зали, в руки УПЦ (МП). Про це заявив сам Гуміров, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, він просить НАБУ прийняти заяву для розслідування, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також визнати його як члена територіальної громади потерпілою стороною, що дасть можливість подати цивільний позов про повернення будівлі громаді.

«У цьому кримінальному процесі я вимагаю визнати мене потерпілим і тим самим отримаю можливість подати в рамках кримінального процесу цивільний позов про витребування Органного залу з незаконного чужого володіння без оплати непідйомного судового збору», – заявив Олександр Гуміров.

У НАБУ Радіо Свобода повідомили, що звернення заявника буде розглянуте впродовж 30 днів. У випадку надання конкретних фактів завдання збитків інтересам держави детективи НАБУ можуть внести дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в іншому випадку заява може бути повернута заявнику.

Раніше суди різних інстанцій відмовили Олександру Гумірову в оскарженні передання закладу культури церкві.

Зокрема, в липні 2017 року Апеляційний суд Дніпропетровщини відмовив у задоволенні апеляційної скарги щодо повернення Органної зали від УПЦ (МП) громаді. Позивач Гуміров в апеляційному суді тоді намагався оскаржити рішення Центрального районного суду Дніпра, який 18 квітня відмовився задовольнити позов щодо повернення органного залу від УПЦ (МП) громаді. В суді Олександр Гуміров намагався довести, що довіреність, на підставі якої свого часу екс-представник обласної ради Олександр Смирний підписав документи на передання закладу культури Церкві, була незаконною.

В УПЦ (МП) рішення судів не коментували. Водночас раніше в Дніпропетровській єпархії заявляли, що мають право на будівлю Органної зали, адже та первісно була збудована як церква.

Дніпровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку XX століття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-ті там облаштували концертну залу. У березні 2011 року керуючий Дніпропетровської єпархії УПЦ (МП) митрополит Іриней повідомив, що приміщення Органної зали перейшло в управління церкви.

Це відбулося у зв’язку з мировою угодою між громадою вірян і обласною радою, тодішнім балансоутримувачем будівлі.

Детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування кримінальних корупційних порушень, передбачених 13 статтями Кримінального Кодексу України зокрема, нецільове використання бюджетних коштів, підкуп, зловживання владою або службовим становищем.