• Головна
  • Новини
  • ВР ухвалила закони проти домашнього насильства, врахувавши позицію Ради Церков...

ВР ухвалила закони проти домашнього насильства, врахувавши позицію Ради Церков

18.11.2016, 13:25
ВР ухвалила закони проти домашнього насильства, врахувавши позицію Ради Церков - фото 1
Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроекти №5294 та №4952, спрямовані на запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроекти №5294 та №4952, спрямовані на запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

parliament_w.jpg

Водночас, разом актуальними і важливими законодавчими змінами урядовий проект № 5294 передбачав запровадження до законодавства України понять “гендер”, “сексуальна орієнтація”, “гендерна ідентичність”, а депутатській проект № 4952 – поняття “сексуальної орієнтації”, проти чого раніше виступила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій з мотивів захисту традиційного шлюбу як союзу одного чоловіка та однієї жінки, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Депутати у своїх виступах зауважили, що запровадження таких суперечливих термінів неможливе без широкого суспільного діалогу, а також необхідно зберегти традиційний погляд на сім'ю та врахувати позицію Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Як зауважують в ІРСі, прихильники гендерної ідеології вирізняють наразі понад 50 видів гендерів, вимагаючи законодавчого захисту від дискримінації осіб з відповідною самоідентифікацією. В країнах Європи та США ці питання також викликають чимало суспільних дискусій.

У підсумку парламентарі домовилися прийняти обидва законопроекти у першому читанні з вилученням з їх текстів усіх згадок про “гендер” та “сексуальну орієнтацію”. Подібне рішення було прийнято щодо законопроекту № 1119 про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, який буде повторно розглянутий парламентом після внесення застереження стосовно неприйняття згаданих понять.

За повідомлення ІРС, рік тому Верховна Рада, порушуючи закон, за 17-ї спроби (протягом двох днів) проголосувала за резонансні зміни до Кодексу законів про працю, які містили поняття “сексуальна орієнтація” та “гендерна ідентичність”.

Прийняті у першому читані законопроекти №5294 та №4952 спрямовані на запобігання домашньому насильству, фізичній агресії щодо жінок та боротьби з цими явищами. Пропонується розширити та уточнити перелік обтяжуючих обставин при подібних злочинах.

Зокрема, такими будуть вважатися злочинні діяння щодо людей похилого віку, інваліда, безпорадої людини, а також злочин проти дружини (чоловіка) теперішньої або колишньої і іншої особи, з якою кривдник перебуває в родинних чи близьких стосунках.

Відповідно до законопроекту, щодо особи, яка вчинила домашнє насилля, можуть бути застосовані обмежувальні заходи: заборона перебувати у місці спільного проживання з постраждалою стороною, обмеження спілкування з дитиною, у відношенні якої або у присутності якої здійснено акт домашнього насильства, заборона наближатися на певну відстань до місця перебування потерпілого.

Крім того, автори законодавчої ініціативи пропонують ввести кримінальну відповідальність за домашнє насильство – покарання громадськими роботами від 150 до 240 годин, арештом до шести місяців, обмеженням або позбавленням волі до п'яти років. Крім того, пропонують карати за примушення до шлюбу – обмеженням або позбавленням волі до трьох років, або арештом до шести місяців.

Разом з тим пропонується ввести кримінальну відповідальність за проведення аборту або стерилізації без добровільної згоди потерпілої сторони.