• Головна
  • Новини
  • Рада скасувала оподаткування благодійної діяльності релігійних організацій...

Рада скасувала оподаткування благодійної діяльності релігійних організацій

06.10.2016, 19:51
Рада скасувала оподаткування благодійної діяльності релігійних організацій - фото 1
Верховна Рада прийняла закон, який уточнює статус неприбуткових релігійних організацій. За це рішення проголосував 281 депутат.

Верховна Рада прийняла закон, який уточнює статус неприбуткових релігійних організацій. За це рішення проголосував 281 депутат.

Закон доповнив визначення неприбуткової організації у Податковому кодексі, згідно з яким тепер неприбутковими вважаються і ті релігійні організації, які займаються неприбутковою діяльністю (в тому числі здійсненням гуманітарної допомоги, благодійної діяльності, меценатства, милосердя тощо).

зал.jpg

Досі неприбутковими вважалися лише ті, хто перерозподіляє кошти лише на власне утримання.

Також закон переніс ще на рік перереєстрацію церков у фіскальних органах, тому що раніше вони були зобов'язані зробити це до кінця року. Як заявила голова комітету Ніна Южаніна, така перереєстрація повинна узгоджуватися з місцевими органами влади, тому займає багато часу і до 1 січня її здійснити неможливо.

Вона додала, що в іншому випадку після 1 січня фіскальні служби змогли б обкладати церкви податками за благодійну діяльність.

Як стверджують атори закону, П.Я. Унгурян, О.П. Продан, О.В. Кірш, Т.Р. Козак, Г.В. Логвинський,  прийняття запропонованих змін сприятиме подальшому здійсненню релігійними та іншими неприбутковими організаціями суспільно важливої діяльності, зокрема соціальної та благодійної, в тому числі надання необхідної допомоги військовослужбовцям, тимчасово переміщеним особам та іншим категорія громадян, які потребують відповідної допомоги.

Крім того, прийняття акту дозволить уникнути необхідності проведення перереєстрації 34611 релігійних організацій, яку неможливо здійснити до визначеної Податковим кодексом України дати. Це дасть змогу уникнути негативних наслідків та зняти ризики позбавлення статусу неприбуткової організації більше 34 тисяч релігійних організацій.