• Головна
  • Новини
  • Зміни до Закону про свободу совісті викликали дискусію серед релігійних діячів...

Зміни до Закону про свободу совісті викликали дискусію серед релігійних діячів

01.07.2016, 10:08
Зміни до Закону про свободу совісті викликали дискусію серед релігійних діячів - фото 1
Представники конфесій мають суттєві зауваження до суті та процедури розгляду змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» неоднозначно сприймаються релігійною спільнотою. Окремі представники конфесій мають суттєві зауваження до суті поправок та процедури їх розгляду.

Жвава дискусія навколо законопроекту № 4128 щодо зміни релігійними громадами підлеглості відбулася під час засідання Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 29 червня, повідомляє Інститут релігійної свободи.

ІРС-w.jpg

Незважаючи на запевнення директора Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури Андрія Юраша, що проект відповідає міжнародним стандартам у сфері релігійної свободи, представники конфесій висловили до цієї ініціативи низку суттєвих зауважень.

Протоєрей Микола Данілевич, Заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (Московського Патріархату), зауважив, що пропоновані зміни не спростять процес переходу православних громад з однієї юрисдикції до іншої, проте навпаки – “призведуть до ще більших конфліктів”.

Секретар Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) відзначив, що обговорення суті цього законопроекту дедалі більше сприяє покращенню його змісту. Якщо первісна редакція викликала застереження, то редакція профільного Комітету може бути підтримана. Він запропонував провести комітетські слухання у Верховній Раді, на які запросити всіх зацікавлених осіб, щоб врахувати усі думки та вдосконалити запропоновану ініціативу.

Митр.протоєрей УГКЦ, кандидат юридичних наук Олекса Петрів наголосив, що найкращим чином було б врегулювати проблематику зміни підлеглості релігійними громадами шляхом узагальнення наявної судової практики Верховним Судом України. За його словами, редакція Комітету вже значно краща, ніж первісний текст. Водночас він висловив зауваження до процедури прийняття рішення релігійною громадою про зміну підлеглості іншому релігійному центру, адже це питання надто важливе, щоб ухвалювати рішення простою більшістю голосів.

На переконання Секретаря Української Лютеранської Церкви Ігоря Рудзіка, найбільш проблемними у законопроекті № 4128 є новації щодо "самоідентифікації" особи, як підстава до визнання її членом релігійної громади з правом голосу. Такий підхід повністю зневажає внутрішні настанови євангельських церков, які передбачають певні критерії членства, зокрема Хрещення та Конфірмацію.

Ці побоювання підтримав юридичний радник Головного рабина Києва та України, кандидат юридичних наук Геннадій Білорицький. На його переконання, проект № 4128 відкриє можливості для звичайного рейдерства з боку злочинців, які зможуть створювати псевдо релігійні громади задля заволодіння будівлями або земельними ділянками реальних релігійних громад.

За його словами, ставляться під сумнів статутні процедури і легітимність існуючих органів управління релігійною громадою, чим можуть скористатися злочинці через норму про “самоідентифікацію” з релігійною громадою будь-якої сторонньої особи. Відтак пропоновані зміни свідчать про втручання держави у регулювання сфери внутрішньої самоорганізації кожної релігійної громади.

“Це буде знищення свободи віросповідання в Україні. Не буде жодної релігійної громади, яка не постраждає від цих законодавчих змін”, – підсумував представник іудейської спільноти.

Інші присутні представники конфесій не висловили застережень до цієї законодавчої ініціативи.

Нагадаємо, що законопроект № 4128 був опрацьований Експертною радою при Міністерстві культури України та поданий до парламенту групою народних депутатів (В.Єленський, С.Войцеховська, П.Кишкар та інші) без проведення консультацій з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності 1 червня 2016 року розглянув цей проект Закону та вирішив рекомендувати парламенту прийняти його у першому читанні в редакції, яка була запропонована на засіданні Комітету. Однак пропонована Комітетом редакція вже місяць як не оприлюднюється на сайті ВР.

Окрім іншого учасники засідання Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій розкритикували вимоги Податкового кодексу України щодо обов’язкової перереєстрації статутів усіх неприбуткових організацій.