• Головна
  • Новини
  • Релігійні діячі України виступили за незалежне і справедливе судочинство...

Релігійні діячі України виступили за незалежне і справедливе судочинство

18.05.2016, 11:19
Релігійні діячі України виступили за незалежне і справедливе судочинство - фото 1
Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловила готовність до діалогу та співпраці з керівниками і всім суддівським корпусом України задля становлення справедливості в державі на основі верховенства права.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловила готовність до діалогу та співпраці з керівниками і всім суддівським корпусом України задля становлення справедливості в державі на основі верховенства права.

Релігійні діячі прийняли спільне Звернення щодо становлення справедливості в Україні під час засідання Ради Церков, яке відбулося 17 травня під головуванням старшого єпископа УХЄЦ Леоніда Падуна, повідомляє Інститут релігійної свободи.

судочинство-w.jpg

“Закликаємо українських суддів більше шукати справедливості у нормах законодавства, беручи до уваги не тільки букву, але й дух закону, оснований на справедливості, а також сміливіше знаходити в собі мужність відмежовуватись від недоброчесних колег – від осіб, чиї дії чи бездіяльність є несумісними з високим становищем судді”, – наголошується у Зверненні ВРЦіРО.

Водночас Рада Церков засудили радикальні дії окремих діячів, які “розпалюють ненависть та зневагу до суду, підбурюючи людей до відверто незаконних, а іноді і злочинних, насильницьких дій проти суддів”. На думку релігійних діячів, такі дії нищать авторитет суду та повагу до нього, руйнують віру у справедливість та право, стають перепоною на шляху судової реформи.

Перед розглядом Звернення учасники засідання заслухали Суддю Конституційного Суду України Петра Стецюка, який розповів про етапи становлення судової системи України, столітню історію сучасного українського судівництва, виклики й особливості проведення судової реформи.

Глава УГКЦ Верховний архиєпископ Святослав (Шевчук) підкреслив важливість консолідації зусиль ВРЦіРО як однієї з найбільших інституцій громадянського суспільства в налагодженні діалогу та співпраці з керівництвом судової системи і всім суддівським корпусом задля сприяння реформі судочинства, утвердження незалежності суддів та справедливого правосуддя в Україні.

Помічник Головного рабина Києва та України, кандидат юридичних наук Геннадій Білорицький підкреслив важливу роль суддів у суспільстві, яка відведена їм у Священному Писанні. “Божа воля у цьому світі реалізується шляхом правосуддя, в наслідок чого люди кажуть: є Бог на цьому світі”, – наголосив він.

Під час засідання релігійні діячі також спланували міжнародні заходи на цей рік. Зокрема, задля зміцнення дружніх польсько-українських відносин було вирішено здійснити в найближчому часі візит офіційної делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Республіки Польща задля укріплення добросусідських відносин та налагодження стосунків між громадянськими суспільствами України та Польщі.

Відповідно до Положення головування у ВРЦіРО на наступний піврічний період перейшло до голови Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів Валерія Антонюка.