• Головна
  • Новини
  • Зберегти пам'ятки ЮНЕСКО від незаконних забудов та руйнування вирішили на законодавчому рівні...

Зберегти пам'ятки ЮНЕСКО від незаконних забудов та руйнування вирішили на законодавчому рівні

30.03.2016, 10:09

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект № 1553 – про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку ЮНЕСКО. За відповідне рішення проголосували 249 народних депутатів.

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект № 1553 – про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку ЮНЕСКО. За відповідне рішення проголосували 249 народних депутатів.

 Мета авторів законопроекту - зберегти пам’ятки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні, які сьогодні здебільшого руйнують через незаконні забудови.

 «Без перебільшення: через корупцію ми втрачаємо унікальні об’єкти культури, якими Україна так пишається і які вже стали нашою візитівкою в світі. Ця проблема добре відома фахівцям та громадським активістам Львова та Києва, які роками борються з незаконними забудовами на території пам’яток ЮНЕСКО. Особливо, це стосується: Софії Київської, Києво-печерської лаври, Історичного ансамблю м.Львова.

 Запропоновані законодавчі зміни – це своєрідний «запобіжник» проти будь-яких корупційних дій навколо пам’яток. Зокрема, передбачено створення Органу управління пам’яткою. Керівником повинен бути професіонал з досвідом роботи в даній сфері не менше 5 років. Здійснюватиме нагляд за діяльністю Органу управління та станом збереження пам’ятки - Наглядова рада, до складу якої увійдуть провідні науковці та фахівці у сфері збереження культурної спадщини, громадські активісти у сфері охорони пам’яток. Однією із функцій наглядової ради буде погодження кандидатури на посаду керівника органу управління. Якщо раніше експерти лише просили і кричали про порушення, то тепер вони матимуть повноваження впливати на кінцеве рішення чиновників Мінкультури (при видачі будь-яких дозволів на роботи). Окрім того, законопроектом пропонується доповнити діючий Закон визначеннями понять «пам’ятка всесвітньої спадщини», «буферна зона», закріплюється категорія пам’яток всесвітнього значення», - повідомив інціатор, один із співавторів законопроекту Ігор Васюник.

 За його словами, даний законопроект розробляла група експертів та фахівців в сфері збереження історико-архітектурної спадщини, архітектори, реставратори. Враховані вимоги хартії та конвенції ЮНЕСКО по збереженню культурної спадщини, які Україна ратифікувала. Окрім того, враховані зауваження 37-ї сесії Комітету ЮНЕСКО (2013 р.) щодо створення Органів управління пам’ятками та плану їхнього розвитку.

 «Є підтримка народних депутатів з різних міст України, де також є проблема зі збереженням пам’яток ЮНЕСКО. Важливо, що є підтримка міністра культури В’ячеслава Кириленка. Зараз ми розглядаємо зауваження та пропозиції, готує поправки і будемо виносити законопроект до другого читання», - додає Ігор Васюник.

Кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ "Львівська політехніка" Василь Петрик наголошує, що з ухваленням даного законопроекту експерти та громадськість зможуть мати реальний вплив на ухвалення рішень щодо пам’яток ЮНЕСКО і контролювати дії чиновників.

«В цьому законі головне те – що все концентрується на наглядовій раді, наглядова рада має найвищі повноваження в цьому законі, всі інші органи структури виконавчої влади, котрі функціонують в цьому законі вони повинні рахуватися з рішенням наглядової ради. Тут ми заклали ідеологію дії громади. Ми переносимо відповідальність прийняття рішень на рівень наглядової ради, а вона презентує і органи місцевого самоврядування, і наукову громадськість, і громадські памяткоохоронні організації, фахівців,  експертне середовище, культурних діячів, авторитетних людей, включно з депутатами різних рівнів для того, щоб повністю оприлюднити всі ті рішення навколо проблем пам’яток ЮНЕСКО», - коментує Василь Петрик.