• Головна
  • Новини
  • Конституційний Суд провів усні слухання щодо публічних релігійних зібрань...

Конституційний Суд провів усні слухання щодо публічних релігійних зібрань

17.03.2016, 10:34
Конституційний Суд провів усні слухання щодо публічних релігійних зібрань - фото 1
Конституційний Суд України розпочав розгляд справи щодо конституційності ч. 5 статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи щодо конституційності ч. 5 статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Пленарне засідання у формі усного слухання відбулося 16 березня 2016 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

КС.jpg

Конституційний Суд заслухав суддю-доповідача у справі Станіслава Шевчука, який представив присутнім матеріали справи.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, ініціатор конституційного подання, наголосила, що положення Закону “суперечать конституційним приписам щодо проведення мирних зібрань, закріплених у статті 39 Конституції України, оскільки встановлюють дозвільний порядок замість повідомчого”. За її словами, порушення полягає в тому, що всупереч Конституції обмеження права на мирні зібрання для віруючих і релігійних організацій встановлюється відповідним місцевим органом влади, а не виключно судом.

Судді також заслухали пояснення інших учасників конституційного провадження, зокрема, представника Верховної Ради України – головного наукового консультанта Відділу зв᾿язків з органами правосуддя Апарату ВР Лілію Ружицьку, представника Президента України – заступника завідувача Відділу представництва інтересів Президента України в судах, завідувача сектору представництва Президента України у Конституційному Суді України Ростислава Михеєнка. 

Також пояснення надали залучені до участі у розгляді справи: представник Кабінету Міністрів України – перший заступник Міністра культури України Ігор Ліховий, представник Київської міської державної адміністрації – заступник директора Департаменту культури КМДА, начальник управління у справах національностей та релігій Володимир Моцюк, представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій – керівник Департаменту зовнішніх церковних зв᾿язків УГКЦ в Україні протоієрей Олекса Петрів, помічник головного рабина м.Києва та України ОІРОУ Геннадій Білорицький, представник Української Гельсінської спілки з прав людини – директор зі стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало.

На засіданні були присутні викладачі та студенти вищих навчальних закладів, представники засобів масової інформації та інші зацікавлені громадяни.

У цій справі Конституційний Суд України завершив усне слухання і перейшов до закритої частини пленарного засідання для подальшого обговорення та прийняття рішення. Головував на пленарному засіданні Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін.

Нагадаємо, що на прохання судді-доповідача експерти Інституту релігійної свободи підготували Правовий висновок, в якому заявили про невідповідність Конституції України положень ч.5 статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Аргументи ІРС разом із додатками викладені на 39 сторінках, які відображають неконституційну практику місцевих органів влади протягом останніх 10 років.