• Головна
  • Новини
  • Омбудсмен просить КСУ скасувати дозвільний порядок організації релігійних зібрань...

Омбудсмен просить КСУ скасувати дозвільний порядок організації релігійних зібрань

05.11.2015, 11:11
Омбудсмен просить КСУ скасувати дозвільний порядок організації релігійних зібрань - фото 1
Валерія Лутковська внесла до Конституційного Суду України подання щодо неконституційності частини п’ятої статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Валерія Лутковська внесла до Конституційного Суду України подання щодо неконституційності частини п’ятої статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

У поданні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини йдеться про те, що передбачений в Законі дозвільний прядок організації публічних мирних зібрань релігійного характеру не відповідає статті 39 Конституції України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

“Публічні релігійні зібрання, в тому числі публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії тощо, по суті є публічними мирними зібраннями”, – зазначає омбудсмен Валерія Лутковська.

У конституційному поданні наголошується, що реалізація права на свободу світогляду і віросповідання у формі публічного богослужіння, релігійного обряду, церемонії або процесії має здійснюватись на підставі конституційних приписів, закріплених у статті 39 Конституції України щодо проведення мирних зібрань. Це означає, що будь-яке публічне богослужіння (релігійний обряд, церемонія або процесія) має проводитись за умови завчасного повідомлення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування, а обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися виключно судом.

“Добре, що на цю проблему звернули увагу на найвищому рівні. Ця відверто дискримінаційна норма залишається в законі вже майже 20 років, а деякі представники місцевої влади і раді користуватися "правом" видавати дозволи на публічні мирні зібрання віруючих, як це було за радянських часів. Сподіваюся, що судді Конституційного Суду нарешті усунуть це непорозуміння”, – прокоментував ініціативу омбудсмена виконавчий директор ІРС, член Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Максим Васін.

Раніше Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій та експерти Інституту релігійної свободи пропонували парламенту усунути ці неконституційні положення Закону та запровадити для публічних мирних зібрань релігійних організацій такий самий порядок їх організації, як і для решти громадян і інституцій громадянського суспільства.

Як повідомляв ІРС, згідно з позицією Конституційного Суду України, право громадян збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації є однією з конституційних гарантій права громадянина на свободу світогляду і віросповідання, думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Лутковська.jpg

Лутковьска_2.jpg

 лутковська_3.jpg

Лутковська_документ.jpg