• Головна
  • Новини
  • З 4 серпня Церкви зможуть створювати приватні дитсадки, школи й університети...

З 4 серпня Церкви зможуть створювати приватні дитсадки, школи й університети

09.07.2015, 15:13
З 4 серпня Церкви зможуть створювати приватні дитсадки, школи й університети - фото 1
Після підписання Президентом та опублікування набув чинності Закон України № 498-VIII від 02.06.2015 року щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів.

Після підписання Президентом та опублікування набув чинності Закон України № 498-VIII від 02.06.2015 року щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів.

Водночас, прикінцевими положеннями передбачено, що Закон набирає чинності на наступний день після його опублікування та вводиться в дію через місяць з дня набрання чинності – тобто з 4 серпня 2015 року, повідомляє Інституту релігійної свободи.

UCU_Lviv.jpg

Згідно з Законом, за цей місяць Кабінет Міністрів України повинен привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цими законодавчими змінами, а також забезпечити перегляд і приведення центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із прийнятим Законом. При цьому Уряд має забезпечити набрання чинності відповідними нормативно-правовими актами одночасно з введенням в дію прийнятого Закону.

Як повідомлялося, відтепер релігійні організації зможуть засновувати навчальні заклади – дитсадки, технікуми, позашкільні заклади, школи й університети, які будуть ліцензуватись і надавати освіту державного стандарту. Одночасно з цим у таких закладах можуть використовуватись додаткові навчальні програми і методики виховання, засновані на релігійних цінностях. При цьому зберігається науковий принцип освіти.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки України висловилося проти таких законодавчих змін. З цим також була пов’язана затримка із підписанням Президентом України законопроекту № 1447, прийнятого як закон у другому читанні ще 2 червня 2015 року. Про підписання Закону стало відомо лише 2 липня. 

У коментарі для ІРС співавтор закону професор Віктор Єленський, заступник голови Комітету ВР з питань культури і духовності, відзначив: “Ухвалений Верховною Радою законопроект 1447 є важливим кроком у процесі десовєтізації української освіти і дуже принциповою подією у забезпеченні свободи совісті в Україні”.

Інший співавтор закону Павло Унгурян додав, поштовхом до цієї законотворчої ініціативи стали численні звернення християнських громад та віруючих батьків, які досі стикалися з багатьма перешкодами в питанні навчання та виховання своїх дітей на основі християнських цінностей.