• Головна
  • Новини
  • Представники Церков пропонують розширити в Конституції цінності сім’ї та права на життя...

Представники Церков пропонують розширити в Конституції цінності сім’ї та права на життя

15.06.2015, 15:39
Релігійні діячі пропонують закріпити в Конституції, що цінність життя людини та її право на життя визнаються державою “від зачаття й до природної смерті”. При цьому шлюб визначається як “сімейний союз між чоловіком і жінкою”.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій долучилася до процесу конституційної реформи та сформулювала свої пропозиції до Основного Закону України.

Представники Церков розповіли 15 червня під час прес-конференції в Укрінформі про суть змін, пропонованих Радою Церков для врахування Конституційною Комісією та Верховною Радою, повідомляє Інститут релігійної свободи.
 
Релігійні діячі пропонують закріпити в Конституції, що цінність життя людини та її право на життя визнаються державою “від зачаття й до природної смерті”. При цьому шлюб визначається як “сімейний союз між чоловіком і жінкою”.

У статті Конституції про право на приватність закріплюється гарантія таємниці сповіді, щодо якої не може бути жодних винятків і підстав для обмеження.

Рада Церков також пропонує розширений виклад статті 35 Конституції України, яка гарантує свободу світогляду та віросповідання.

 Згідно з міжнародними стандартами у цій сфері, передбачається, що здійснення цього права може бути обмежене законом лише “за умови необхідності таких обмежень у демократичному суспільстві”.

“Держава визнає рівноправність усіх церков і релігійних організацій, які діють на законних підставах”, – йдеться у поправках Всеукраїнської Ради Церков. При цьому “відокремлення церков і релігійних організацій від держави жодним чином не означає обмеження або заборону їхньої участі в суспільному житті”.  

Передбачається також, що церкви і релігійні організації в Україні незалежні від держави, не підпорядковуються державі та, водночас, не втручаються у державні справи і діяльність органів державної влади та  місцевого самоврядування, а держава не втручається у діяльність церков і релігійних організацій.

До того ж Рада Церков пропонує визначити в Конституції України, що “взаємовідносини між державою та Церквами й релігійними організаціями базуються на засадах партнерства та спільної діяльності на благо людини”. Згідно цього підходу органи державної влади і місцевого самоврядування “сприяють суспільно-корисній діяльності церков і релігійних організацій”.

Нагадаємо, у березні 2015 року Президент України створив Конституційну Комісію та поклав на неї завдання забезпечення широкого громадського та професійного обговорення пропозицій щодо проведення конституційної реформи в Україні.