• Головна
  • Новини
  • Парламентська коаліція хоче вдосконалити релігійне законодавство України...

Парламентська коаліція хоче вдосконалити релігійне законодавство України

05.06.2015, 15:45
Верховна Рада схвалила План законодавчого забезпечення реформ в Україні, який містить низку ініціатив у сфері свободи совісті та віросповідання.

Верховна Рада схвалила План законодавчого забезпечення реформ в Україні, який містить низку ініціатив у сфері свободи совісті та віросповідання.

За проект Постанови № 2986 на пленарному засіданні 4 червня 2015 року проголосували 256 депутатів парламентської коаліції та декілька інших, повідомляє Інститут релігійної свободи.

На відміну від Коаліційної угоди, у розділі VІІ «Національний діалог. Гуманітарна політика» Плану міститься окремий розділ, присвячений політиці у сфері культури, релігії та духовності.

Серед реформ у цій сфері парламентська більшість планує підготувати і прийняти наступні законопроекту: 

Концепція державно-конфесійних відносин: IV квартал 2015 – 2016;

Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо забезпечення права на мирні зібрання та уточнення переліку контролюючих органів): ІІ квартал 2015 – 2016;

Про внесення змін до деяких законів України (щодо запровадження інституту військового духовенства (капеланства) в Збройних Силах України, правоохоронних органах та інших військових формуваннях): IV квартал 2015 – 2016;

Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо посилення громадського контролю): ІІІ квартал 2015 – 2016.

Окрім цього, в сфері розвитку інформаційного суспільства і медіа передбачається прийняття проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вилучення заборонених тем і покарання за висловлювання» (з дотриманням балансу в питаннях нетерпимості, екстремізму, національної, расової чи релігійної ненависті): IV квартал 2015 – 2016.

Слід зауважити, що деякі згадані в Плані законодавчі ініціативи вже прийняті парламентом нещодавно. 

Зокрема, в сфері реформи освіти і науки Верховна Рада прийняла законопроект № 1447 про право релігійних організацій засновувати приватні навчальні заклади державного стандарту освіти, спрямований на забезпечення права громадян на свободу світогляду і віросповідання при отриманні освіти.

Також депутати вже прийняли законопроект № 1154 щодо душпастирської опіки в закладах попереднього утримання арештованих та пенітенціарної системи, який розширив можливості для задоволення релігійних потреб арештованих і засуджених та їх доступу до душпастирської опіки з боку священиків.