У Криму запропонували прийняти «антисектантський» закон

04.06.2015, 09:56
У Держраду Криму внесено проект республіканського закону про свободу совісті та релігійні об'єднання. Він повинен розширити повноваження держави в цій сфері. Текст документу опубліковано на сайті держради.

У Держраду Криму внесено проект республіканського закону про свободу совісті та релігійні об'єднання. Він повинен розширити повноваження держави в цій сфері. Текст документу опубліковано на сайті Держради.

Як сказано в пояснювальній записці, в останні роки української влади «система державно-конфесійних відносин в Республіці Крим методично руйнувалася». В якості прикладів наводиться ліквідація комітету у справах релігій і посади лікаря-психіатра, що спеціалізувалося на сектантів. В результаті Крим відвідували численні місіонери з-за кордону, зокрема, мормонські. Автор законопроекту – голова комітету держради з культури Світлана Савченко – вважає, що це було «проявом геополітичного інтересу».

Як вихід із ситуації Савченко та її колеги запропонували створити при республіканському Мінкульті Департамент у справах релігій (зараз там існує лише відділ, який одночасно займається національно-культурними об'єднаннями). Зокрема, організації повинні будуть інформувати цей орган про прибуття іноземних проповідників. Інші повноваження департаменту позначені досить розпливчасто («прогнозування розвитку релігійної ситуації», «сприяння зміцнення взаєморозуміння і терпимості» і так далі).

У проекті закону є визначення традиційної релігії («релігія, що має формуюче культурне значення для історичних спільнот») і тоталітарної секти, також званої деструктивним культом («організація, яка використовує комплекс спеціальних прийомів (контроль свідомості) з метою придушення волі людини і контролювання почуттів і поведінки , завдає шкоду людині і суспільству »). Втім, в основному тексті документа ці терміни не використовуються ні разу. У пояснювальній записці говориться про «радикальні та езотеричні» секти.

Відомо, що глава Криму Сергій Аксьонов ще восени вніс до Держради проект закону «Про свободу совісті, релігійних об'єднаннях і прояви релігійного екстремізму», проте незабаром він був відкликаний. Частина положень (наприклад, про заборону національних релігійних організацій) потрапила в новий проект, частина – ні. Так, проект Аксьонова пропонував заборонити поширення релігійної літератури без вказівки організації, яка її видала, та відкриття нічних клубів поблизу культових будівель, а також зобов'язати місіонерів мати спеціальні посвідчення. Про це повідомляє ФедералПресс.