• Головна
  • Новини
  • Релігійним організаціям не треба повідомляти про своїх бенефіціарних власників...

Релігійним організаціям не треба повідомляти про своїх бенефіціарних власників

22.05.2015, 09:38
Верховна Рада звільнила релігійні організації від обов’язку подавати відомості про своїх кінцевих вигодоодержувачів, з огляду на їх неприбутковий статус.

Верховна Рада звільнила релігійні організації від обов’язку подавати відомості про своїх кінцевих вигодоодержувачів, з огляду на їх неприбутковий статус.

Це передбачено законопроектом № 2896, який 21 травня 2015 року прийнятий у другому читанні та в цілому більшістю голосів народних депутатів усіх фракцій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Закон серед іншого передбачає, що релігійні організації не подають відомості до державного реєстратора про свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера). Для решти юридичних осіб термін подання таких відомостей подовжений ще на 4 місяці – тобто до 25 вересня 2015 року.

Згідно з законодавчими змінами, від листопада 2014 року усі юридичні особи, засновані іншими юридичними особами, повинні були упродовж 6 місяців подати такі відомості про себе державному реєстратору.

Оскільки на місцевому рівні роз’яснювальна робота щодо реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» не проводилася, більшість юридичних осіб про обов’язок подання відомостей щодо кінцевих вигодоодержувачів дізналися лише нещодавно. 

В той же час, окремі державні реєстратори наполягали на тому, що подавати таку інформацію релігійним організаціям потрібно, а інші – відмовлялися приймати такі дані від них. Це було пов’язано із відсутністю будь-яких роз’яснень цих законодавчих змін стосовно неприбуткових організацій.

У зв’язку з цим, група народних депутатів з різних фракцій ініціювала згаданий законопроект № 2698. Комітет з питань промислової політики та підприємництва підтримав запропоновані парламентарями зміни та рекомендував прийняти проект в цілому як закон. 

“Законопроект 2698 відпрацьований п'ятьма фракція і групами. Він відпрацьований разом з Міністерством юстиції”, – доповіла з парламентської трибуни співавтор проекту Оксана Продан.

Очікується, що прийнятий закон набуде чинності найближчими днями – після підписання Президентом України та офіційного опублікування.