• Головна
  • Новини
  • Парламент прислухався до прохання Церков: прискорять оформлення гуманітарної допомоги...

Парламент прислухався до прохання Церков: прискорять оформлення гуманітарної допомоги

17.04.2015, 10:50
Парламент прислухався до прохання Церков: прискорять оформлення гуманітарної допомоги - фото 1
Верховна Рада підтримала у першому читанні за основу законопроект № 2532 щодо оперативності прийняття рішень про визнання вантажів гуманітарною допомогою.

допомога.jpgВерховна Рада підтримала у першому читанні за основу законопроект № 2532 щодо оперативності прийняття рішень про визнання вантажів гуманітарною допомогою.

За цю урядову ініціативу 9 квітня 2015 року проголосували 250 народних депутатів України. В усіх фракціях парламенту більшість підтримала пропоновані зміни, окрім Опозиційного блоку, який не дав за проект жодного голосу, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Законопроект №2532 передбачає внесення змін до Закону «Про гуманітарну допомогу» з метою оперативного прийняття рішень на місцях про визнання вантажів гуманітарною допомогою з урахуванням потреб населення конкретних регіонів. Поправки також відповідають ідеї реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, повідомляє портал Верховної Ради.

Зокрема, пропонуються такі зміни:

1. Передати Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям частину функцій та повноважень щодо:

визнання гуманітарною допомогою легкових автомобілів для забезпечення ними інвалідів;

визнання гуманітарною допомогою вантажів вагою до 3 тонн;

контролю за отриманням, збереженням та складуванням гуманітарної допомоги;

2. Термінологічно привести у відповідність до положень статті 319 Митного кодексу України види контролю, якому підлягають товари (предмети) гуманітарної допомоги – "санітарно-епідеміологічний" замість "санітарний", "ветеринарно-санітарний" замість "ветеринарний";

3. Визначити законом обов’язковість першочергового та безкоштовного проведення санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю.

4. Виключити норму щодо встановлення граничних обсягів отримання гуманітарної допомоги тощо.

Пропоновані зміни набудуть чинності у разі їх підтримки Верховною Радою у другому читанні.

Як повідомляв ІРС, представники Церков скаржилися, що надання гуманітарної допомоги  протягом 2013 та 2014 року виявилось фактично заблокованим через бюрократичні перепони з боку відповідних служб.

Попередній Уряд ускладнив процедуру оформлення гуманітарних вантажів, через це багато з них було втрачено, а отримання нових вантажів виявилось під загрозою. У тому числі виникли проблеми з наданням допомоги переселенцям з окупованого Криму та Донбасу.