• Головна
  • Новини
  • Верховна Рада прийняла за основу проект закону про релігійну опіку у в’язницях...

Верховна Рада прийняла за основу проект закону про релігійну опіку у в’язницях

12.02.2015, 11:00
Верховна Рада прийняла за основу проект закону про релігійну опіку у в’язницях - фото 1
11 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла за основу проект закону №1154 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України).

images.jpg11 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла за основу проект закону №1154 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України).

Законопроектом запроваджується інститут "священнослужителів (капеланів)" в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України з метою здійснення "душпастирської опіки" в даних органах та установах.

Проектом пропонується доповнити Кримінально-виконавчий кодекс статтею 128-1 "Організація душпастирської опіки засуджених", а також передбачається надати особам, взятим під варту, право на "душпастирську опіку", виклавши в новій редакції статті 9 та 12 Закону "Про попереднє ув'язнення", а також зобов'язати керівний склад органів та установ Державної кримінально-виконавчої служби України сприяти проведенню священнослужителями (капеланами) заходів душпастирської опіки з персоналом, доповнивши статтю 23 Закону "Про Державну кримінально-виконавчу службу України" відповідним приписом.

Як інформує сайт Пенітенціарного душпастирства УГКЦ, ця законодавча ініціатива була розроблена у 2013 році як результат спільної роботи експертів Верховної Ради, Державної пенітенціарної служби України та заінтересованих конфесій, що входять до складу Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Прийняття закону є значним кроком до забезпечення релігійної опіки в місцях несвободи. Проте Церкви мають відстояти захист і нерозголошення Таїнства Сповіді. Отже, має бути прийнятий закон, який прямо забороняє прослуховувати і використовувати у будь-яких цілях зміст Сповіді.

Законопроект було зареєстровано за № 1154. Головне науково-експертне управління виступило із зауваженнями щодо представницького органу Церков і релігійних організацій, які здійснюють релігійну опіку в тюрмах. На етапі підготовки законопроекту до другого читання існує необхідність розширення повноважень Державної пенітенціарної служби України у сфері створення дорадчого органу для координації заходів душпастирської опіки засуджених та щодо погодження порядку спеціальної підготовки священнослужителів (капеланів), а також визначити поняття «душпастирська опіка». На переконання експертів з релігійного середовища, без дорадчого міжконфесійного органу пенітенціарна служба не зможе забезпечити міжнародні принципи, прийняті щодо релігійної опіки в Мінімальних стандартних правилах поводження з в’язнями.

Остаточне втілення закону буде залежити від якості співпраці ДПтС з Церквами над розробкою Положення про здійснення релігійної опіки в установах Державної пенітенціарної служби України.