• Головна
  • Новини
  • Кабмін схвалив проект Закону про введення мораторію на будівництво в охоронних зонах об’єктів всесвітньої спадщини...

Кабмін схвалив проект Закону про введення мораторію на будівництво в охоронних зонах об’єктів всесвітньої спадщини

23.10.2014, 10:25
Кабмін схвалив проект Закону про введення мораторію на будівництво в охоронних зонах об’єктів всесвітньої спадщини - фото 1

На засіданні Кабінету Міністрів України 22 жовтня схвалено проект Закону України «Про введення мораторію на будівництво об’єктів в охоронних (буферних) зонах та на прилеглих територіях об’єктів всесвітньої спадщини, історично сформованих частинах населених пунктів, внесених до Списку історичних населених місць України».

104.gif-s.gifНа засіданні Кабінету Міністрів України 22 жовтня схвалено проект Закону України «Про введення мораторію на будівництво об’єктів в охоронних (буферних) зонах та на прилеглих територіях об’єктів всесвітньої спадщини, історично сформованих частинах населених пунктів, внесених до Списку історичних населених місць України».

Про це повідомляє Рrostir. museum.

Метою прийняття акту є запобігання спотворенню традиційного характеру середовища, пошкодження, руйнування та знищення об’єктів культурної спадщини при виконанні будівельних робіт в охоронних (буферних) зонах та на прилеглих територіях об’єктів всесвітньої спадщини, історично сформованих частинах населених пунктів, внесених до Списку історичних населених місць України, прискорення розроблення науково-проектної документації з визначення меж і режимів використання історичних ареалів населених місць та охоронних (буферних) зон пам’яток всесвітньої спадщини. Для досягнення цієї мети пропонується ввести мораторій на будівництво об’єктів в охоронних (буферних) зонах та на прилеглих територіях об’єктів всесвітньої спадщини, зон охорони пам’яток.

Прийняття законопроекту дозволить забезпечити збереження об’єктів всесвітньої культурної спадщини, а також прискорити розроблення та затвердження меж і режимів використання зон охорони пам’яток культурної спадщини, охоронних (буферних) зон та історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України, їх фіксацію у містобудівній та землевпорядній документації, що забезпечить доступність відомостей про обмеження і заборони провадження на цих територіях господарської діяльності та можливість планування суб’єктами господарювання господарської діяльності.

«Дуже важливо, що сьогодні Уряд підтримав Мінкультури, прислухався до нашого звернення про необхідність такого Закону, який би вводив мораторій на будівництво в охоронних, так званих буферних зонах, поблизу об’єктів всесвітньої спадщини. – сказав Міністр культури України Євген Нищук. - Це є і вимога громадськості, адже вже тривалий час ми стикаємось з проблемою незаконних забудівель на тих територіях, які відносяться до всеукраїнської і світової спадщини. Перш за все це стосується Київської, Львівської, Закарпатської, Івано-франківської, Чернівецької областей та міста Києва, де знаходиться переважна більшість об’єктів всесвітньої спадщини. Водночас це є і зобов’язання України перед ЮНЕСКО. Наша розмова, яка нещодавно була з Гендиректором ЮНЕСКО Іриною Боковою, якраз стосувалася цих питань. І тепер ми зробили важливий крок, який наблизить нас до того, щоб історичні місця зберігалися у первинному вигляді, щоб навколо пам’яток не виростали безликі скляні багатоповерхівки. Цим Законом ми демонструємо, що дійсно цінуємо свою історію і свою спадщину і що ми співзвучні з європейськими законами».