Верховна Рада гарантує права кримських татар в Україні

20.03.2014, 12:35
Верховна Рада гарантує права кримських татар в Україні - фото 1
У Заяві наголошується, що Україна гарантує збереження та розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу та всіх національних меншин України, ідеться в повідомленні на сайті Верхової Ради.

Верховна Рада ухвалила Постанову «Про Заяву Верховної Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української держави». «За» проголосували 283 народні депутати із 309, зареєстрованих у сесійні залі.

татари_Крим.jpgУ Заяві наголошується, що Україна гарантує збереження та розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу та всіх національних меншин України, ідеться в повідомленні на сайті Верхової Ради.

Також Україна гарантує захист та реалізацію невід’ємного права на самовизначення кримськотатарського народу у складі суверенної і незалежної Української держави.

Крім того, Україна визнає Меджліс кримськотатарського народу, виконавчий орган Курултаю кримськотатарського народу та Курултай як вищий представницький орган кримськотатарського народу.

Верховна Рада України заявляє про свою підтримку Декларації ООН про права корінних народів.

Парламент доручив Кабміну терміново подати проекти законів, нормативно-правових актів України, які визначають та закріплюють статус кримськотатарського народу як корінного народу України.

Зазначається, що проекти відповідних законів та нормативно-правових актів розроблятимуть шляхом консультацій з Меджлісом кримськотатарського народу у тісній співпраці з ООН, Організацією з безпеки і співробітництва в Європі, Радою Європи відповідно до міжнародного права і стандартів забезпечення прав людини, корінних народів та національних меншин.

«Україна рішуче засуджує будь-які спроби обмеження політичних та соціальних прав, громадянських свобод, громадян України, які проживають в АР Крим різної етнічної приналежності, зокрема, українців, росіян, кримських татар, вірмен, болгар, греків, німців, караїмів, кримчаків, що спостерігаються внаслідок проведення антиконституційного референдуму в АР Крим», – наголошено в заяві. Про це інформує УНІАН.