• Головна
  • Проекти
  • У ВР внесено ще один законопроект щодо мораторію на приватизацію культових споруд...

У ВР внесено ще один законопроект щодо мораторію на приватизацію культових споруд

08.11.2013, 09:12
Проект дозволить забезпечити можливість виконання Україною своїх обов’язків перед Радою Європи у питанні повернення релігійним організаціям колишнього культового нерухомого майна.

До Верховної Ради України 5 листопада 2013 року внесено законопроект № 3543 про мораторій на приватизацію культових споруд. ВО «Батьківщина» пропонує законодавчо захистити майнові права релігійних організацій на культове майно, експропрійоване радянським режимом, шляхом встановлення мораторію на його приватизацію, повідомляє Інститут Релігійної Свободи.

Як зазначає автор, проект дозволить забезпечити можливість виконання Україною своїх обов’язків перед Радою Європи у питанні повернення релігійним організаціям колишнього культового нерухомого майна.

“Культові будівлі і майно (споруди, приміщення) та їх окремі частини, що були у використанні релігійних організацій та перебувають у державній чи комунальній власності, які використовуються не за призначенням, не підлягають приватизації та повертаються релігійним організаціям у порядку, встановленому законом”, – зазначено у доповнені до статті 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Крім цього, схожі доповнення пропонується внести до Закону України «Про приватизацію державного майна» та Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)».

Запровадження такого мораторію пояснюється необхідністю відновлення історичної справедливості та забезпечення проведення реституції раніше експропрійованого у релігійних організацій нерухомого майна культового призначення, яке на сьогодні використовуються не за призначенням та знаходяться у державній чи комунальній власності.

Нагадаємо, що наразі на розгляді парламенту знаходиться також законопроект № 2894, спрямований на заборону приватизації, списання і відчуження на користь сторонніх приватних осіб культових та інших будівель і майна, експропрійованих у ХХ столітті. Проект покликаний забезпечити їх безоплатного повернення у власність релігійних організацій чи їх правонаступників у порядку, визначеному законодавством.