• Головна
  • Новини
  • Комітет ВР підтримав законопроект про запровадження капеланства у тюрмах...

Комітет ВР підтримав законопроект про запровадження капеланства у тюрмах

23.10.2013, 10:20
Законопроект спрямований на законодавче врегулювання діяльності священиків (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України.

Парламентський Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді під час першого читання прийняти законопроект № 3233 за основу. Проект відповідної постанови профільний Комітет подав до парламенту, повідомляє ІРС.

Законопроект спрямований на законодавче врегулювання діяльності священиків (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України.

“Попередній аналіз положень законопроекту дозволяє зробити висновок щодо необхідності врегулювання на законодавчому рівні питання реалізації засудженими особами, які відбувають покарання в установах виконання покарань, та особами, взятими під варту у місцях попереднього ув’язнення, свого конституційного права на свободу віросповідання, задоволення їх релігійних потреб та надання душпастирської опіки з боку священнослужителів (капеланів)”, – зазначено у висновку Комітету.

Таке рішення Комітет ухвалив, незважаючи на деякі зауваження до законопроекту з боку Головного науково-експертного управління Верховної Ради, яке в цілому також підтримало ідею законопроекту.

Водночас парламентські юристи рекомендували повернути законопроект автору на доопрацювання з метою врахування низки техніко-юридичних зауважень. Серед них: необхідність розширення повноважень Державної пенітенціарної служби України у сфері створення дорадчого органу для координації заходів душпастирської опіки засуджених та щодо погодження порядку спеціальної підготовки священнослужителів (капеланів), а також нечіткість визначення поняття "душпастирська опіка".

Втім ці зауваження в певній мірі можливо врахувати на етапі підготовки законопроекту до другого читання, як і запропонував Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.