• Головна
  • Новини
  • Профільний комітет ВР має зауваження до ідеї мораторію на приватизацію культових споруд...

Профільний комітет ВР має зауваження до ідеї мораторію на приватизацію культових споруд

06.09.2013, 13:00
Профільний комітет ВР має зауваження до ідеї мораторію на приватизацію культових споруд - фото 1
Парламентський Комітет з питань економічної політики не підтримав запропоновану редакцію законопроекту № 2894 щодо заборони приватизації, списання і відчуження культових та інших будівель і майна.

rada8.jpgПарламентський Комітет з питань економічної політики не підтримав запропоновану редакцію законопроекту № 2894 щодо заборони приватизації, списання і відчуження культових та інших будівель і майна.

Відповідний проект Постанови № 2894/П зареєстровано у Верховній Раді 4 вересня 2013 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.
    
“Проект Закону…, поданий народними депутатами України Мірошниченком Ю.Р., Герман Г.М., Калетник О.М., Дубілем В.О., повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання”, – йдеться у проекті Постанови ВР.

При цьому на парламентському сайті відсутні інші супровідні документи, які могли б пояснити мотивацію такого рішення Комітету.

Як йдеться у повідомленні, рішення Комітету не є остаточним, оскільки в ході пленарного засідання більшість депутатів може підтримати законопроект у першому читанні для подальшого доопрацювання в Комітеті.

Як повідомляв ІРС, законопроект № 2894 спрямований на заборону приватизації, списання і відчуження на користь сторонніх приватних осіб культових та інших будівель і майна, експропрійованих у ХХ столітті, з метою забезпечення їх безоплатного повернення у власність релігійних організацій чи їх правонаступників у порядку, визначеному законодавством.

Проект передбачає внесення відповідних доповнень до низки Законів України, а саме: «Про управління об’єктами державної власності” № 185-V, «Про приватизацію державного майна» № 2163-XII, «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» № 2171-XII, «Про місцеве самоврядування в Україні» № 280/97-ВР, «Про заставу» № 2654-XII, «Про Національний архівний фонд та архівні установи» № 3814-XII, «Про культуру» № 2778-VI, «Про бібліотеки і бібліотечну справу» № 32/95-ВР та «Про музеї та музейну справу» № 249/95-ВР.

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати з різних фракцій – Партії регіонів, КПУ, ВО «Батьківщина». Це пояснюється тим, що його текст попередньо був опрацьований та узгоджений з представниками конфесій – членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, які увійшли до складу робочої групи разом із фахівцями парламенту та експертами. 

Як пише ІРС, у Верховній Раді минулих скликань зі схожою ініціативою неодноразово виступала народний депутат Ольга Боднар (БЮТ-Батьківщина). Проте подані нею законопроекти так само не знаходили підтримки у профільному парламентському комітеті та часом навіть з боку однопартійців.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вже багато років закликає керівництво держави, зокрема і парламент, запровадити законодавчий мораторій на приватизацію та відчуження стороннім особам тих культових і допоміжних споруд, які згідно зобов’язань України перед Радою Європи мають бути повернуті релігійним організаціям.

Про необхідність вирішення проблеми реституції церковної власності в Україні окремо наголошував Держдепартамент США у щорічному звіті про стан релігійної свободи у світі.