• Головна
  • Новини
  • У ВРУ зареєстровано законопроект про визнання богословської освіти в Україні...

У ВРУ зареєстровано законопроект про визнання богословської освіти в Україні

21.06.2013, 13:13
Законопроектом пропонується затвердити право духовних навчальних закладів здійснювати освітню діяльність за напрямом (спеціальністю) “Богослов’я” та готувати фахівців інших релігійних спеціальностей, а також відкривати аспірантуру, докторантуру.

У Верховній Раді України 20 червня зареєстровано Законопроект про державне визнання богословської освіти.

Ініціатори законопроекту: Лілія Гриневич (ВО «Батьківщина»), Представник Президента України у парламенті Юрій Мірошниченко (Партія регіонів), перший заступник голови Комітету з питань бюджету Оксана Калетник (КПУ), голова підкомітету Комітету з питань науки і освіти Ростислав Павленко (партія «УДАР»), перший заступник голови Комітету з питань науки і освітиОлександр Сич (ВО «Свобода»).

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 11 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, визначивши, що духовні навчальні заклади мають право здійснювати освітню діяльність за напрямом (спеціальністю) “Богослов’я” та готувати фахівців інших релігійних спеціальностей, а також відкривати аспірантуру, докторантуру та створювати спеціалізовані вчені ради відповідно до їх статутів (положень) у порядку, що затверджується їх релігійними центрами (управліннями).

Передбачається встановити, що духовні навчальні заклади мають право на акредитацію напрямів (спеціальностей) та акредитацію навчального закладу у порядку, передбаченому законодавством для таких навчальних закладів.

Особи, які завершили навчання за освітньою програмою духовного навчального закладу за акредитованим напрямом (спеціальністю) і успішно пройшли атестацію, відповідно до законопроекту, отримуватимуть документи про освіту державного зразка і прирівнюватимуться у правах до осіб, які отримали документи про освіту державного зразка у державних навчальних закладах.

Законопроектом пропонується визначити, що особи, які навчаються або працюють у духовних навчальних закладах, користуються правами та пільгами, встановленими законодавством України для студентів (учнів) та працівників навчальних закладів, створених відповідно до законодавства про освіту.

Крім того, пропонується надати вищим духовним навчальним закладам право здійснювати освітню та наукову діяльність в інших галузях знань і підготовку фахівців різних кваліфікацій (нерелігійних) відповідно до Закону України “Про вищу освіту”.

Також пропонується внести зміни до статті 3 Закону України «Про освіту», у якій визначити, що атестація випускників духовних навчальних закладів, які навчалися за акредитованим напрямом (спеціальністю), здійснюється у порядку, затвердженому їх релігійними центрами (управліннями) та погодженому центральним органом виконавчої влади.

Крім того, передбачається внести зміни до статті 9 Закону України “Про вищу освіту”, відповідно до яких вищі навчальні заклади, в тому числі духовні, мають право видавати документи про вищу освіту державного зразка тільки з акредитованого напряму (спеціальності).

Пропонується доручити Кабінету Міністрів України прийняти нові нормативно-правові акти чи внести зміни до чинних з метою забезпечення акредитації напряму (спеціальності) “Богослов’я”; виділити “Богослов’я” в окрему галузь науки з поділом її на наукові спеціальності та після узгодження з релігійними організаціями прийняти нові нормативно-правові акти з метою створення та забезпечення діяльності аспірантури, докторантури та спеціалізованих вчених рад вищих духовних навчальних закладів і подальшого державного визнання присуджених ними наукових ступенів з наукових спеціальностей, що входять до галузі науки “Богослов’я”.

Кабмін, згідно з цим законопроектом, повинен розробити галузевий стандарт вищої освіти за напрямом (спеціальністю) “Богослов’я” та підготувати і внести доповнення до Національного класифікатора України з метою забезпечення працевлаштування випускників вищих духовних навчальних закладів за напрямом (спеціальністю) “Богослов’я”.

Довідка: В Україні діє 202 духовних навчальних закладів, в яких навчається 19752 студентів, однак дипломи духовних навчальних закладів, зокрема і вищих, нині не визнаються державою, що призводить до того, що громадяни, які навчалися у них впродовж 4-8 років, і надалі вважаються державними органами такими, що мають лише загальну середню освіту.

Натомість, дипломи українських вищих духовних навчальних закладів визнаються за кордоном, що надає можливість їхнім випускникам продовжувати свою освіту у закордонних вузах (як духовних, так і світських) на програмах вищого рівня.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, що об’єднує дев’ятнадцять провідних релігійних спільнот України, у своїх зверненнях на адресу влади країни наголосила на необхідності законодавчого розв’язання зазначених питань в числі пріоритетних для подальшої гармонізації державно-конфесійних відносин в Україні.