• Головна
  • Новини
  • Депутати хочуть заборонити будь-яке будівництво на території Лаври та Софії...

Депутати хочуть заборонити будь-яке будівництво на території Лаври та Софії

28.05.2013, 15:05
Депутати хочуть заборонити будь-яке будівництво на території Лаври та Софії - фото 1
У Верховній Раді зареєстровано законопроект, згідно з яким пропонується ввести мораторій на будівництво на території Софійського собору та Києво-Печерської лаври в Києві.

fhjkk.jpgУ Верховній Раді зареєстровано законопроект, згідно з яким пропонується ввести мораторій на будівництво на території Софійського собору та Києво-Печерської лаври в Києві.

Про це повідомляє сайт «Коментарі. Київ».

Згідно з проектом постанови № 2064а, автором якого є нардеп від «Батьківщини», член ВО «Батьківщина», член комітету з питань культури й духовності Володимир Яворівський, пропонується заборонити проведення будь-яких будівельних робіт на території собору Святої Софії в Києві та Києво-Печерської лаври разом з прилеглими монастирськими спорудами, які включені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і в межах їх охоронної (буферної) зони, а також на залишках фундаменту Десятинної церкви.

Передбачається, що мораторій діятиме до затвердження плану зонування території центральної зони Києва.

Крім того, пропонується зобов´язати Кабінет міністрів, Мінкультури, Мінрегіонбуд Київська міськрада та КМДА інформувати Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО про всі наміри розпочати суттєві роботи з реставрації, відновлення або нового будівництва в цих зонах.

Для проведення робіт на цій території необхідно буде отримувати в установленому порядку схвалення від Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, в 2012 році ЮНЕСКО висловлювало невдоволення з приводу зведення багатоповерхового житлового комплексу біля стін Софії Київської.

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО рекомендував Україні запровадити мораторій на будівництво висоток у центрі столиці, змінити проекти споруджуваних будинків і знизити поверховість до рівня ландшафту.

У травні 2013 року Київська міська рада доручила департаменту земельних ресурсів КМДА зняти з реєстрації договір оренди земельної ділянки на перетині вулиць Стрілецької та Георгіївської біля Софійського собору.