• Головна
  • Новини
  • Надання УПЦ (МП) статусу юридичної особи не на часі, - депутат...

Надання УПЦ (МП) статусу юридичної особи не на часі, - депутат

08.02.2013, 11:22
Учасники Архиєрейського Собор РПЦ, який 5 лютого у Москві завершив свою роботу, у своїх підсумкових документах ухвалили рішення, що УПЦ (МП) повинна отримати в Україні статус юридичної особи.

Учасники Архиєрейського Собор РПЦ, який 5 лютого у Москві завершив свою роботу, у своїх підсумкових документах ухвалили рішення, що УПЦ (МП) повинна отримати в Україні статус юридичної особи. Це, на їхню думку, позитивно відіб’ється на діяльності Церкви – дозволить формувати загальноцерковний бюджет, ефективно розподіляти кошти між парафіями, втілювати в життя соціальні програми Церкви.

Утім в Україні, як з’ясувала газета «Комерсант», ідея єрархів РПЦ не всім прийшлась до вподоби.

Як нагадує видання, згідно із законодавством у нашій державі такий статус можуть отримати лише окремі релігійні громади, управління і центри, монастирі, братства, місіонерські товариства, духовні навчальні заклади. У той же час релігійні об'єднання, що включають зазначені організації, отримати статус юридичної особи не можуть.

В УПЦ (МП) пропозицію РПЦ підтримали. Глава інформаційно-просвітницького відділу протоєрей Георгій Коваленко наголосив, що статус юридичної особи для Церкви також допоможе уникнути внутрішньоцерковних конфліктів, що виникають при переході священика з однієї конфесії в іншу.

"У деяких випадках священики забирали собі всі документи і печатку. Таким чином, храм ставав практично власністю цих священиків, а не Церкви. У разі додання УПЦ (МП) статусу юридичної особи священик зможе лише сам перейти під іншу юрисдикцію, а храм залишиться у власності Церкви", - пояснив "Комерсанту" Георгій Коваленко.

За його словами, нововведення "підтвердить існуючу внутрішньоцерковну вертикаль":

"Зараз будь-який храм або громада володіють таким же юридичним статусом, як Київська митрополія, що, звичайно ж, неприродно".

У парламентському комітеті з питань культури і духовності натомість з обережністю поставилися до цієї перспективи. Там вважають, що для того, щоб надати УПЦ (МП) статус юридичної особи, необхідно спершу внести зміни в чинне законодавство.

"По-перше, дивно, що така пропозиція походить з Москви. По-друге, статус юридичної особи потребують ті, хто веде підприємницьку чи господарську діяльність, а не вся Церква. А якщо вже і міняти щось, то не на користь однієї Церкви, а в інтересах всіх віруючих України ", - вважає член комітету Верховної ради з питань культури і духовності народний депутат Олександр Бригинець ("Батьківщина ").