• Головна
  • Новини
  • Почалася робота з вдосконалення релігійного законодавства...

Почалася робота з вдосконалення релігійного законодавства

14.12.2012, 10:55
Почалася робота з вдосконалення релігійного законодавства - фото 1

Вчора відбулося перше засідання робочої групи, створеної за дорученням Президента Віктора Януковича для вдосконалення релігійного законодавства. Група повинна розробити новий варіант закону "Про свободу совісті та релігійні організації", оскільки його існуюча редакція ускладнює процедуру реєстрації таких організацій.

Свобода_релігії.jpgВчора відбулося перше засідання робочої групи, створеної за дорученням Президента Віктора Януковича для вдосконалення релігійного законодавства. Група повинна розробити новий варіант закону "Про свободу совісті та релігійні організації", оскільки його існуюча редакція ускладнює процедуру реєстрації таких організацій. Члени Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, що входять до складу робочої групи, висловилися за повне скасування чинної редакції закону.

Як повідомляє Артем Скоропадський у статті газети "Коммерсант Україна", члени робочої групи зібралися у будівлі Міністерства культури, в структурі якого функціонує Департамент у справах національностей та релігій. Засідання відкрив перший заступник міністра культури Юрій Богуцький.

«Ми розуміємо, що у вас є проблеми, і готові вас вислухати», - заявив чиновник.

Група, яка має розробити новий проект закону "Про свободу совісті та релігійні організації" була створена за дорученням Президента Януковича. Таким чином Глава держави відреагував на протести Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) проти прийняття Верховною радою змін до закону, підписаний Віктором Януковичем 21 листопада. Серед іншого, поправки значно ускладнюють порядок набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи у зв'язку з введенням двох неузгоджених процедур – реєстрації статутних документів та державної реєстрації (внесення до Єдиного реєстру юридичних осіб). У робочу групу, крім членів ВРЦіРО, увійшли також представники Міністерства культури та Міністерства юстиції.

Секретар Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря) заявив, що основна мета ВРЦіРО – повна відміна існуючої редакції та прийняття нового закону, який, втім, повторював би тези попереднього законодавства в частині реєстрації церковних організацій. Крім цього архиєпископ Євстратій наголосив на необхідності вдосконалення взаємодії Церков і держави.

«До підписання чинного закону ми зустрічалися, спілкувалися, висували свої пропозиції, а в результаті отримали зовсім не те, що хотіли. Все це, мабуть, тому, що у гілок влади немає взаємодії щодо Церкви», – зазначив архиєпископ.

Керівник департаменту зовнішніх зв'язків Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) священик Олекса Петрів заявив, що ВРЦіРО не вимагає від держави концептуальної зміни ставлення до Церкви, а хоче домогтися змін конкретного закону, який повинен бути прийнятий з урахуванням думки представників релігійних організацій.

«Ми всі – не юристи і не фахівці у галузі права, і не дуже добре знаємо, як писати закони. Ми хочемо представити позицію конфесій і почути від фахівців і юристів, як це можна оформити на законодавчому рівні. Хочемо, щоб нас почули по суті, а не по формі», – підтримав представника УГКЦ Геннадій Білорицький, помічник головного рабина Києва та України Яківа Дов Блайха.

Крім обговорення поправок до закону, архиєпископ Євстратій запропонував чиновникам розробити методичний посібник з реєстрації церковних організацій. Необхідність у такому документі, за його словами, викликана вільним трактуванням чиновниками вимог закону "Про свободу совісті та релігійних організацій". Архиєпископ вважає, що за наявності єдиного посібника, яким буде забезпечений відповідальний за реєстрацію чиновник, її процес буде спрощено.

У підсумку представники Міністерства культури пообіцяли врахувати всі вимоги ВРЦіРО та з їх урахуванням розробити разом з Міністерством юстиції новий законопроект, після чого розіслати його всім членам ВРЦіРО електронною поштою.

«Думаю, що проект закону буде винесений на розгляд парламенту не раніше нової сесії у лютому – адже його повинні будуть узгодити всі без винятку члени ради Церков», – заявив один з учасників зустрічі.