• Головна
  • Новини
  • Законопроект В.Грицака про відмову віруючих від біометричних паспортів не має шансів на ухвалення, – експерти...

Законопроект В.Грицака про відмову віруючих від біометричних паспортів не має шансів на ухвалення, – експерти

17.11.2012, 19:03

Автор ініціативи про запровадження в Україні біометричних паспортів пропонує внести зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» з метою закріплення права віруючих на відмову від них. Утім, дана ініціатива не має перспектив на ухвалення парламентом.

Автор ініціативи про запровадження в Україні біометричних паспортів пропонує внести зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» з метою закріплення права віруючих на відмову від них. Утім, дана ініціатива не має перспектив на ухвалення парламентом.

Зазначені зміни передбачені законопроектом № 11413, який зареєстрував 9 листопада 2012 року народний депутат Василь Грицак, повідомляє Інститут релігійної свободи.

“Держава гарантує кожній особі, яка через свої релігійні переконання відмовляється від внесення інформації до безконтактного електронного носія, що імплантований у відповідні бланк документа, право на відмову в отриманні такого документа або внесення інформації до безконтактного електронного носія”, – йдеться у доповненні до статті 3 Закону. 

Таке право реалізується шляхом подання заяви до “відповідного центрального органу виконавчої влади”. У цьому випадку особі у порядку та строки, встановлені Кабінетом Міністрів України, видається відповідний документ, що не містить безконтактного електронного носія, – передбачає законопроект.

Водночас, як зауважують в Інституті релігійної свободи, відповідно до статті 106 Регламенту Верховної Ради України новообраний склад парламенту розглядає лише ті законопроекти, які були прийняті попереднім складом народних обранців щонайменше у першому читанні. Таким чином, законопроект № 11413 не має шансів на ухвалення, у зв’язку із браком часу для його розгляду профільним комітетом та підготовкою роботи Верховної Ради нового скликання після виборів 28 жовтня 2012 року. 

На думку експертів, безперспективність цього законопроекту також обумовлена тим, що її автор не приймав участь у парламентських виборах і незабаром втратить депутатський мандат, а відтак – і право суб’єкта законодавчої ініціативи.

Нагадаємо, що єрархи Церков та правозахисники наголошували на необхідності ветування Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр» (проект № 10492, автор – Василь Грицак, фракція Партії регіонів), обґрунтовуючи це порушенням конституційного права громадян на приватність у зв’язку з реальними загрозами втручання в особисте життя громадян та надмірно широким та безпідставним збором інформації про кожну особу.

Зокрема, у своєму зверненні Предстоятель Української Православної Церкви митрополит Володимир заявив, що “цей Закон несе в собі загрозу обмеження базових прав людини”, та закликав Президента України не допустити набуття ним чинності та ветувати його.