Противники заборони абортів сьогодні вийдуть на протест

23.05.2012, 11:30
Противники заборони абортів сьогодні вийдуть на протест - фото 1
Верховна Рада 23 травня розглядатиме законопроект про заборону штучного переривання вагітності.

abortВерховна Рада 23 травня розглядатиме законопроект про заборону штучного переривання вагітності. Як повідомляє Радіо Свобода, автор проекту Андрій Шкіль переконаний у його необхідності. За заборону абортів на законодавчому рівні виступають католицькі єпископи обох обрядів. Однак цю ініціативу критикують представники феміністичного руху, так і деякі політики. Вони стверджують, що законопроект не тільки не вирішує проблему небажаної вагітності та її переривання, а й порушує права жінок.

23 травня представники громадського руху «Феміністична Офензива» збираються відстоювати право жінки на переривання вагітності. Вони вважають, що такий законопроект порушує тридцять другу статтю Конституції України, в якій заборонено втручання в сімейне і особисте життя.

Як стверджує представниця руху «Феміністична Офензива» Ніна Потарська, проблема абортів не пов’язана з небажанням народжувати. За її словами, це результат низького рівня сексуального виховання та економічних проблем у державі.

«Це втручання в цілісність жінки. Право народжувати або не народжувати – це те, за що має відповідати і те, що має вирішувати сама жінка. Спочатку треба вживати якісь превентивні заходи, а не репресивні. Після заборони кількість абортів не зменшиться, вони просто стануть криміналізованими», - вважає вона.

Автор законопроекту, депутат від БЮТ Андрій Шкіль натомість переконаний, що заборона не сприятиме збільшенню кількості нелегальних абортів. Він посилається на світову практику:

«У сусідній Польщі діє набагато жорсткіший закон, ніж той, що пропоную я. Але там не було зафіксовано ані «чорних» абортів, ані жертв від таких абортів», - стверджує він.

Андрій Шкіль також запевняє, що в його проекті передбачено випадки, за яких переривання вагітності може бути дозволене: наприклад, коли вагітність загрожує здоров’ю матері, або коли йдеться про зґвалтування.

Як раніше повідомляла РІСУ, єпископи Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви звернулися до Верховної Ради України із закликом змінити законодавство і заборонити в Україні аборти.

За словами голови УГКЦ Святослава (Шевчука), зумовлено таке звернення тим, що в Україні в середньому на рік внаслідок абортів гинуть 2 мільйони ненароджених дітей. "За 20 років незалежної України ми свідомо і добровільно вбили 40 мільйонів дітей, - підкреслив він. - Тобто за цей час перестала існувати така нація, як українці - 40 мільйонів. На тлі цієї цифри ті діти, які народилися за 20 років, - це вцілілі, це ті, яких випадково оминула вбивча рука батьків".

За заборону переривання вагітності висловився митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел (Савін). Предстоятель УПЦ (МП) Володимир (Сабодан) теж вважає аборт гріхом,злом, проте заборона переривання вагітності на законодавчому рівні, на його думку, не принесе бажаних наслідків.