• Головна
  • Проекти
  • Парламент готує до розгляду законопроекти з питань державно-церковних відносин...

Парламент готує до розгляду законопроекти з питань державно-церковних відносин

14.02.2012, 14:11
Парламент готує до розгляду законопроекти з питань державно-церковних відносин - фото 1
Верховна Рада планує розглянути низку законопроектів з питань забезпечення свободи віросповідання та діяльності релігійних організацій. Їх перелік зазначено у Порядку денному десятої сесії парламенту, затвердженому 7 лютого Постановою № 4344-VI.

Rada_top.jpgВерховна Рада планує розглянути низку законопроектів із питань забезпечення свободи віросповідання та діяльності релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Їх перелік зазначено у Порядку денному десятої сесії парламенту, затвердженому 7 лютого Постановою № 4344-VI.

Вже підготовлений до розгляду на пленарному засіданні законопроект № 9206 щодо забезпечення конституційних прав заарештованих осіб на медичну допомогу та свободу віросповідання. Депутат Володимир Олійник (Партія регіонів) пропонує у Кримінально-процесуальному кодексі України та у Законі «Про попереднє ув’язнення» забезпечити  право арештованого та обвинувачуваного “на вільний вибір і допуск священнослужителя для відправлення релігійних таїнств і обрядів”.

Серед питань, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії, законопроект № 9087 щодо мораторію на приватизацію майна культового призначення. Це вже не перша спроба Ольги Боднар (БЮТ-Батьківщина) добитися збереження культових будівель від приватизації сторонніми особами, які згідно зобов’язань України перед Радою Європи повинні бути повернуті Церквам і релігійним організаціям.

Не новою також є ініціатива щодо надання релігійним організаціям право засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти. Черговий законопроект Володимира Стретовича, Ольги Боднар та парламентарів з партії ХДС, зареєстрований за № 9580, внесено до порядку денного сесії.

Парламент знов планує розглянути ініціативу щодо соціального захисту студентів і викладачів духовних навчальних закладів. Законопроект № 9237 про внесення змін до статті 11 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» зареєстрували парламентарі з партії ХДС.

До порядку денного парламентської сесії включено також законопроект № 9690 про розширення повноважень Кабінету Міністрів України правом “приймати рішення стосовно передачі об’єктів культурної спадщини національного значення у безоплатне користування або у власність релігійним організаціям”.

Найбільшого резонансу у суспільстві здобула ініціатива авторів проекту, депутатів з провладної більшості, приватизувати та передати у власність Української православної церкви (в єдності з Московським патріархатом) низки об’єктів культурної спадщини, зокрема комплексу споруд Києво-Печерської Лаври та Почаївської Лаври.

Однією з реакцій на це стало внесення альтернативного законопроекту № 9690-1 народним депутатом Олександром Яворівським (БЮТ-Батьківщина).

Він запропонував такі законодавчі зміни: “Усі пам’ятки, що перебувають у державній та комунальній власності і входять до складу об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, не можуть передаватися у приватну власність, у тому числі і релігійним організаціям”.

Десята сесія Верховної Ради України шостого скликання триватиме з лютого до середини липня 2012 року.