• Головна
  • Новини
  • Верховна Рада відхилила проект закону щодо дотримання таємниці сповіді...

Верховна Рада відхилила проект закону щодо дотримання таємниці сповіді

23.09.2011, 09:06
Верховна Рада відхилила проект закону щодо дотримання таємниці сповіді - фото 1
Законопроектом пропонувалося доповнити частину 1 статті 69 названого Кодексу новим пунктом 6, у якому визначається, що священнослужителі не можуть бути допитані в якості свідків з приводу відомостей, отриманих ними під час сповіді.

Верховна-Рада.gifexklusiv.gifІніціатором законопроекту про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо дотримання таємниці сповіді) (№5335 ) виступив народний депутат України В. Марущенко. Метою даного законопроекту, як зазначається у Пояснювальній записці до нього, є гарантування права на таємницю сповіді та недопущення зловживань в питаннях розголошення професійної таємниці фахівцями у галузі права, нотаріусами, лікарями, психологами, а також усунення недоліків, що існують у сфері правової регламентації прав учасників кримінального процесу.

Проектом пропонувалося внести до пункту 1 частини 1 статті 69 Кримінально-процесуального кодексу України (надалі КПК України) зміни, суть яких полягає у встановленні вимоги про письмову форму дозволу особи, що довірила адвокату або іншому фахівцю у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, нотаріусу, лікарю, психологу відомості при здійсненні ними професійної діяльності, на їх розголошення в процесі допиту, і вилученні із переліку осіб, зазначених у цьому пункті, священнослужителів.

Також пропонувалося доповнити частину 1 статті 69 названого Кодексу новим пунктом 6, у якому визначається, що священнослужителі не можуть бути допитані в якості свідків з приводу відомостей, отриманих ними під час сповіді.

Голосування цього законопроекту відбулося 22 вересня. Поіменне голосування про проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо дотримання таємниці сповіді) (№5335) - у другому читанні та в цілому дало такі результати: За-87 Проти-0 Утрим.-0 Не гол.-288 Всього-375 Рішення не прийняте.

На прохання спікера В.Литвина було поставлено на голосування питання про повернення до розгляду проекту Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо дотримання таємниці сповіді) (№5335). Однак також не набрало потрібної кількості голосів.

Таким чином, законопроекти про дотримання таємниці сповіді Верховна Рада відхилила повністю.