• Головна
  • Новини
  • В Україні в сотні разів підвищили штрафи за неподання податкових декларацій, в тому числі й для неприбуткових організацій...

В Україні в сотні разів підвищили штрафи за неподання податкових декларацій, в тому числі й для неприбуткових організацій

08.07.2011, 16:10
В Україні в сотні разів підвищили штрафи за неподання податкових декларацій, в тому числі й для неприбуткових організацій - фото 1
Закінчився термін дії норми Податкового кодексу щодо застосування лояльних штрафних санкцій на період введення у дію податкових змін. Норма стосувалася і неприбуткових організацій, до яких належать релігійні організації.

Податкова_декларація.jpgЗакінчився термін дії норми Податкового кодексу щодо застосування лояльних штрафних санкцій на період введення у дію податкових змін. Норма стосувалася і неприбуткових організацій, до яких належать релігійні організації.

Як повідомляє Інститут релігійної свободи, з 1 липня 2011 року набула чинності стаття 120 Кодексу, за якою за неподання або невчасне подання податкових декларацій (розрахунків) платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки і збори… стягується штраф у розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання звітності.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання податкової звітності.

Нагадаємо, досі діяла норма, за якою штрафні санкції за порушення податкового законодавства застосовувалися у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення. Такі знижені розміри штрафів діяли протягом першого півріччя з моменту набуття чинності Податковим кодексом України.

Відповідно до статті 16 Податкового кодексу платник податків зобов'язаний, серед іншого, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контрольних органів декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених Кодексом та законами з питань митної справи.

При цьому, за статтею 157 Кодексу, право неприбуткової організації (в тому числі й релігійної) на користування пільгами в оподаткуванні податком на прибуток виникає після внесення її до Реєстру неприбуткових організацій та установ органами державної податкової служби в порядку, встановленому законодавством.

Як повідомлялося, у квітні 2011 року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернулась до Президента України з проханням поліпшити процедуру надання зареєстрованим релігійним організаціями неприбуткового статусу та утворити при Державній податковій службі України консультативно-дорадчий орган задля вдосконалення законодавства, пов’язаного з оподаткуванням релігійних організацій.

Однак порушені питання не знайшли відображення у президентському дорученні, виданому за результатами зустрічі Віктора Януковича з главами Церков і релігійних об’єднань.