• Головна
  • Новини
  • Експерт з релігійних питань радить державі робити обережні кроки у релігійній сфері...

Експерт з релігійних питань радить державі робити обережні кроки у релігійній сфері

13.05.2011, 15:40
Експерт з релігійних питань радить державі робити обережні кроки у релігійній сфері - фото 1

За словами О. Зайця, з огляду на багатоконфесійність українського суспільства та існуючі міжправославні конфлікти держава повинна проводити виважену політику в релігійній сфері, у тому числі стосовно питання оновлення законодавства про свободу совісті та релігійні організації.

zaiets.jpgexklusiv.gifГоловним завданням у сфері державно-церковних відносин є створення якнайсприятливіших умов для реалізації духовної місії Церкви та налагодження реального діалогу між владою, конфесіями та суспільством. Держава, одначе, повинна робити обережні кроки у сфері релігії. Про це голова правління громадської організації «Інститут релігійної свободи» Олександр Заєць наголосив у виступі 13 травня у Львові на XIV Всеукраїнській науково-практичній конференції «Релігія і влада в Україні: культурна традиція сучасний досвід та перспективи».

За словами експерта, з огляду на багатоконфесійність українського суспільства та існуючі міжправославні конфлікти держава повинна проводити виважену політику в релігійній сфері, у тому числі стосовно питання оновлення законодавства про свободу совісті та релігійні організації.

Як стверджує О. Заєць, приклад багатьох країн пострадянського простору свідчить про те, що прийняття нової редакції Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» несе в собі значні ризики щодо обмеження свободи віросповідання. Серед таких ризиків експерт назвав: обмеження свободи совісті, надання переваг тій чи іншій конфесії, посилення державного, у тому числі фіскального, впливу на релігійну сферу.

Зупинившись на аналізі позиції Президента В. Януковича у сфері релігії, Олександр Заєць наголосив, що Президент та ВРЦіРО мають різні підходи щодо вдосконалення законодавства про свободу совісті та релігійні організації, тому необхідно продовжувати діалог з цього питання. Як позитив експерт відзначив налаштованість Глави держави на досягнення з ВРЦіРО загального консенсусу щодо законодавчих змін у сфері діяльності релігійних організацій. Такий висновок експерт робить за результатами нещодавньої зустрічі Президента з ВРЦіРО (21 квітня 2011 р).

«Державно-церковні відносини в Україні представляють собою складний комплекс правових, політичних, соціальних, економічних та інших чинників. Сучасні відносини між державою і конфесіями в Україні на фоні досить високого рівня свободи віросповідання, характеризуються певною невизначеністю, інертністю, зовнішніми впливами, браком діалогу, виділенням однієї конфесії з-поміж інших, проблемами в економічні складовій діяльності релігійних організації. Поряд з цим зустріч між Президент В. Януковичем і ВРЦіРО, яка відбулася 21 квітня 2011 року, дала сподівання на покращення державно-церковних відносин на національному та місцевому рівнях», – наголосив О. Заєць у виступі на тему: «Державно-церковні відносини в Україні: політичні, конфесійні, законодавчі та економічні аспекти».

Щодо позиції ВРЦіРО, то О. Заєць позитивно охарактеризував діяльність цієї структури у випрацюванні шляхом міжконфесійного діалогу та консультацій спільних позицій щодо вдосконалення законодавства про свободу віросповідання. У ВРЦіРО акцентують на необхідності прийняття «точкових» змін до галузевого законодавства з питань діяльності релігійних організацій. Йдеться про освіту, земельні відносини, податкове законодавство.

Разом з тим, О. Заєць наголосив на необхідності створення дорадчих рад релігійних організацій при Міністерстві закордонних справ України (зокрема щодо питання моралі у міжнародних зобов’язаннях України), Мін’юсту і Мінсоцполітики, а також при податковій службі.