• Головна
  • Новини
  • Пожертви на користь релігійних організацій не підлягають оподаткуванню – роз’яснення Мінфіну...

Пожертви на користь релігійних організацій не підлягають оподаткуванню – роз’яснення Мінфіну

23.02.2011, 09:58
Пожертви на користь релігійних організацій не підлягають оподаткуванню – роз’яснення Мінфіну - фото 1

Нерозподілені протягом року надходження, отримані релігійними організаціями у якості добровільних пожертв та фінансової допомоги, не підлягають оподаткуванню. Таке офіційне роз’яснення Міністерство фінансів України надало у відповідь на чисельні звернення Церков стосовно новацій Податкового кодексу України, які стосуються неприбуткових організацій.

minfin_tabl.jpgНерозподілені протягом року надходження, отримані релігійними організаціями у якості добровільних пожертв та фінансової допомоги, не підлягають оподаткуванню.

Таке офіційне роз’яснення Міністерство фінансів України надало у відповідь на чисельні звернення Церков стосовно новацій Податкового кодексу України, які стосуються неприбуткових організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Побоювання представників конфесій і експертів були викликані тими положеннями Податкового кодексу України, які передбачають нарахування податку на прибуток на надлишок нерозподілених протягом року доходів неприбуткових організацій.

Проте Міністерство фінансів запевнило, що відповідна норма Кодексу стосується інших видів неприбуткових організацій, а відтак не поширюється на діяльність релігійних організацій.

“Зобов’язання щодо сплати податку на прибуток відповідно до абзацу першого пункту 157.11 статті 157 стосується лише тих неприбуткових установ і організацій, які визначені у підпункті ‘Г’ пункту 157.1 статті 157 та не поширюються на релігійні організації”, – зазначено у роз’ясненні Мінфіну.

При цьому згідно п. 157.7 Податкового кодексу України не підлягають оподаткуванню доходи зареєстрованих релігійних організацій, отримані у вигляді:

коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;

будь-яких інших доходів від надання культових послуг, а також пасивних доходів.

Офіційне роз’яснення було надане 9 лютого 2011 року за підписом Першого заступника Міністра фінансів України А.І.Мярковського у відповідь на звернення до Президента України предстоятелів кількох Церков та головуючого у Раді Євангельських Протестантських Церков України.

Копія роз’яснення Міністерства фінансів України

 minfin.jpgminfin1.jpg