• Головна
  • Проекти
  • Представники Церков взяли участь в обговоренні нового проекту Закону "Про захист суспільної моралі"...

Представники Церков взяли участь в обговоренні нового проекту Закону "Про захист суспільної моралі"

12.10.2010, 11:27
Представники Церков взяли участь в обговоренні нового проекту Закону "Про захист суспільної моралі" - фото 1

У Верховній Раді України 7 жовтня відбулося спільне засідання Міжфракційної депутатської групи «За духовність, моральність та здоров’я України» та Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, на яке були запрошені представники Церков, релігійних та громадських організацій.

Suspilna-moral1.jpgУ Верховній Раді України 7 жовтня відбулося спільне засідання Міжфракційної депутатської групи «За духовність, моральність та здоров’я України» та Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, на яке були запрошені представники Церков, релігійних та громадських організацій.

Головним питанням цього зібрання, як повідомляє офіційний сайт УПЦ,  було обговорення законопроекту №7132 „Про внесення змін до Закону України „Про захист суспільної моралі”, а також розробка проекту Державної програми інформаційно-просвітницької діяльності з пропагування духовних, морально-етичних цінностей і здорового способу життя в Україні.

Розробка нової редакції закону про захист суспільної моралі, авторами якого виступили 10 народних депутатів від усіх фракцій Верховної Ради, викликана загрозливим станом для суспільної моралі, в якому перебуває Україна сьогодні. Поштовхом для удосконалення цього закону стала очевидна моральна та духовна деградація суспільства, в решті чого, нівелюються етичні та моральні норми, дедалі більше відбувається нехтування віковічними духовними та людськими цінностями, внаслідок чого катастрофічно поширюються такі негативні явища, як тютюнопаління, алкоголізм, наркоманія, ВІЛ/СНІД, дитяча порнографія, проституція, різні прояви насилля тощо.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, з 40 країн світу, в Україні діти найбільше вживають алкоголю. Щотижня пиячать майже 22% 11-річних українців, близько 32% 13-річних та 52,7% 15-річних. Алкоголь є причиною передчасної смерті майже 30% українських чоловіків. Не краща ситуація і з тютюнопалінням. Сьогодні цигарки палять більше ніж 70% першокурсників ПТУ, 55% першокурсників вузів, 50% десятикласників, 40% восьмикласників, 31% юнаків та 14% дівчат вперше закурили в 11 років або раніше.

Як пояснив один з авторів нової редакції закону про захист суспільної моралі голова Міжфракційної депутатської групи „За духовність, моральність та здоров’я України” Павло Унгурян, зазначені негативні явища безпосередньо пов’язані із легкодоступністю до низькопробної теле-, радіо- та відеопродукції, музичних та художніх творів, друкованих матеріалів, іншої інформації, що негативно впливає на психічний розвиток особистості, насиченої захопленням силою, надмірною, часто, патологічною увагою на проявах жорстокості та актах насилля, повною незалежністю від етичних табу, нав’язуванням обивательсько-нігілістичного ставлення до загальнолюдських норм. Внаслідок цього такі споконвічні цінності як добро, честь та справедливість нівелюються та відходять на другий план.

У процесі обговорення неодноразово повставала тема захисту молоді від злоякісної інформаційної зброї, адже першочерговим завданням держави у всьому світі визнається захист підростаючого покоління від шкідливого впливу деякої інформаційної продукції на їх психіку. Бажання захистити молодь не є безпідставним. Згідно з дослідженням кандидата психологічних наук Ю.О. Дроздова, відповідаючи на питання анкети 58% учнів загальноосвітніх шкіл повідомили, що вони готові копіювати негативну поведінку телегероїв, а 37,3% висловили готовність вчинити протиправні дії, наслідуючи вчинки телегероїв. Згідно з дослідженнями Мічиганського університету (США) телебачення несе відповідальність за 10% кримінальних злочинів, скоєних громадянами. Діти до 8 років, які щоденно переглядають телевізійні передачі зі сценами насильства та жорстокості, до 30 років здебільшого схильні до вчинення кримінальних злочинів, зокрема – відносно своїх батьків та однолітків.

suspilna-moral2.jpgЗ благословення архиєпископа Львівського і Галицького Августина, Повноважного представника Української Православної Церкви у Верховній Раді України, участь в обговоренні законопроекту про захист суспільної моралі взяв священик Віктор Яценко, настоятель Свято-Володимирського храму при Верховній Раді України.

У своєму виступі він зазначив, що дуже важливим є те, що в проекті закону визначено принципи захисту суспільної моралі, а також гарантуються права на інформаційний простір, вільний від матеріалів, що становлять загрозу фізичному, інтелектуальному, моральному та психологічному стану людини. Це дозволить запровадити ефективні методи утвердження духовності і моральності в державі і захистить суспільство (в першу чергу дітей) від негативного впливу продукції, яка завдає шкоди суспільній моралі.

На закінченні обговорення учасники спільної наради вирішили звернутися до Верховної Ради України з проханням прискорити розгляд у комітетах та ухвалити закон про захист суспільної моралі. З проектом цього закону за №7132 від 15.09.2010 можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України. Також автори цього закону сподіваються і очікують на його підтримку віруючими українських церков, громадськістю та всіх небайдужих до захисту суспільної моралі.