• Головна
  • Новини
  • Секретаріат Кабміну України вирішує, як правильно носити натільні хрести (оновлено)...

Секретаріат Кабміну України вирішує, як правильно носити натільні хрести (оновлено)

07.10.2010, 10:05
Секретаріат Кабміну України вирішує, як правильно носити натільні хрести (оновлено) - фото 1
"На відміну від католиків, православні носять хрест на тілі під одягом. Сучасна тенденція носити хрест поверх одягу — це порушення традицій православного християнства", — йдеться в наказі Секретаріату Кабміну.

exklusiv.gifkabmin.jpg

„Хрест не можна вважати прикрасою навіть у тому випадку, коли він виконаний ювеліром із коштовних матеріалів. На відміну від католиків, православні носять хрест на тілі під одягом. Сучасна тенденція носити хрест поверх одягу - це порушення традицій православного християнства”, — йдеться в наказі №155 Секретаріату Кабінету Міністрів України про затвердження рекомендацій щодо зовнішнього вигляду (дрес-коду) для працівників цього відомства від 30 вересня 2010 року. Про це інформує прес-служба уряду.

Проте правила дрес-коду стосуються не лише працівників Секретаріату. Відразу після прийняття нових правил в будівлю уряду не пустили фотокореспондента одного з видань: він був одягнений у штани карго (з великими накладними кишенями). "Журналісти відвідують будинок уряду? Рекомендуємо їм дотримуватися ділового стилю”, — прокоментував цю ситуацію порталу "Телекритика" директор департаменту інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну Ігор Сторожук.

Згаданий наказ виразно не забороняє носіння натільних хрестів, але містить ризик різного трактування. Автори наказу не уточнюють, чи католики мають право працювати в Кабміні і носити хрест поверх одягу, чи зобов’язані дотримуватися православної традиції.

Леся КоваленкоКоментар д-ра Лесі Коваленко, директора Інституту релігії і суспільства Українського католицького університету

Це розпорядження не дивує, адже воно цілком у дусі "православної" декларації прав людини, внесеної у парламент, та інших політичних кроків чинної влади у віросповідній сфері. Не зрозуміло, що саме рекомендує дана норма. Зі змістом самого формулювання важко не погодитися (хіба віруючі заперечать, що хрест таки не прикраса? Хіба не віруючі перші звертали увагу на перетворення сакрального символу на банальну моду?) Однак, що працівникові Секретаріату Кабінету Міністрів говорить ця рекомендація? Що керівництво дбає про православні традиції? Це було б не погано, якби йшлося про керівництво релігійної організації, а не про керівництво світького, за Конституцією, якою цей орган згідно свого Положення керується - відокремленого від Церкви (ст.35) і ідеологічно максимально нейтрального (ст.15) державного органу влади. А де норми про мусульманські, юдейські чи атеїстичні символи чи елементи одягу? Загалом, не зрозумілий ані адресат, ані вимога норми.