• Головна
  • Проекти
  • У державній програмі на поточний рік Уряд передбачив низку заходів із забезпечення свободи совісті та віросповідання...

У державній програмі на поточний рік Уряд передбачив низку заходів із забезпечення свободи совісті та віросповідання

20.04.2010, 10:11
Верховна Рада 15 квітня прийняла за основу проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік. Низка питань стосується державно-конфесійних відносин.

КИЇВ – Верховна Рада 15 квітня прийняла за основу проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік. Документ передбачає різні заходи Кабінету Міністрів відносно соціально-економічного розвитку країни у поточному році. При цьому низка з них стосується питань державно-конфесійних відносин,  повідомляє Інститут релігійної свободи.

Проект Державної програми наводить перелік основних проблем, пов’язаних з формуванням толерантного суспільства. У пункті 2.7 розділу «Гуманітарна сфера» проекту зазначено про необхідність приведення законодавства у сфері свободи совісті у відповідність до міжнародних стандартів та міжнародних зобов’язань України.
Документ також констатує незавершеність процесу повернення релігійним організаціям культових будівель та іншого церковного майна, а також заявляє про необхідність подальшої гармонізації державно-конфесійних відносин. Крім цього у проекті вказується на наявність загрози міжконфесійних і міжнаціональних конфліктів, проявів радикалізму та релігійного екстремізму.

Утвердження свободи совісті та віросповідання у Державній програмі на 2010 рік визначено як одне з основних завдань у питанні формування толерантного суспільства.

Серед цілей та очікуваних результатів у сфері свободи совісті та віросповідання у підпункті 2.7.1 програми Уряд передбачив наступне:

  • утвердження міжконфесійного порозуміння;
  • активізація процесу повернення релігійним організаціям колишніх культових споруд та іншого церковного майна;
  • вдосконалення законодавчої бази у сфері державно-конфесійних відносин та свободи совісті та приведення її у відповідність до міжнародних зобов’язань України.

Задля утвердження свободи совісті та віросповідання Державною програмою передбачені наступні заходи:

  • реалізація заходів щодо повернення релігійним організаціям колишніх культових споруд та іншого церковного майна шляхом активізації роботи Комісії з питань забезпечення прав релігійних організацій (виконавець – Держкомнацрелігій, термін виконання – протягом року);
  • розроблення проекту Закону України «Про Концепцію розвитку державно-конфесійних відносин в Україні» з метою гармонізації державно-конфесійних відносин (виконавець – Держкомнацрелігій, термін виконання – протягом року);
  • розроблення проекту Плану заходів з підготовки відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі (виконавець – Держкомнацрелігій, термін виконання – червень 2010 року).

Проект Закону України «Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік» (реєстр. №6305, автор – Кабінет Міністрів) під час голосування у Парламенті в першому читанні (за основу) підтримало 242 народних депутата. Серед них по фракціях: Партія регіонів – 171, БЮТ – 10, НУНС – 13, КПУ – 25, Блок Литвина – 19, позафракційні – 4.

Відповідно до рішення Верховної Ради зазначений законопроект має бути підготовлений до другого читання по скороченій процедурі та буде розглянутий вже на наступному пленарному тижні.