• Головна
  • Проекти
  • В УГКЦ закликають пригадати народним депутатам про невиконані обіцянки перед мігрантами...

В УГКЦ закликають пригадати народним депутатам про невиконані обіцянки перед мігрантами

28.01.2010, 11:07
В УГКЦ закликають пригадати народним депутатам про невиконані обіцянки перед мігрантами - фото 1
Комісія у справах мігрантів УГКЦ ініціює збір підписів для того, щоб народні депутати почали розгляд законопроекту, який дозволяє мігрантам в’їжджати на територію України власним автомобілем без сплати ввізного мита та переоформлень.

Selewyk.jpgКИЇВ — Комісія у справах мігрантів УГКЦ ініціює збір підписів для того, щоб народні депутати почали розгляд законопроекту (№4166), який дозволяє в’їжджати  на територію України власним автомобілем, що знаходиться на обліку у відповідних реєстраційних органах іноземних держав на термін до 60 днів без сплати ввізного мита, інших податків, зборів  та переоформлень. Організатори планують зібрати 100 тис. підписів під відкритим листом на підтримку законопроекту, який надішлють до кожного народного депутата та оприлюднять у ЗМІ.

«Як швидко буде рухатися справа залежить від того, скільки людей відгукнеться», — зазначив Григорій Селещук, голова Комісії УГКЦ у справах мігрантів.

Загалом на розгляд вище вказаний законопроект у Верховній Раді чекає уже з березня 2009 року (зареєстрований у ВР 6 березня 2009 р.).

«Як показує досвід, увагу політиків до важливих питань легше звертати гуртом. Як це вдалося минулого року, коли в Україні робилися перші кроки додатково накласти податкові тягарі на трудових мігрантів. Тоді, щоб можновладці зупинились, вистачило солідарної позиції 20 громадських організацій та близько 3 тис. підписів українців у Італії. А що можна досягти, коли спільно виступлять 10 тис., 20 тис. чи 100 тис. осіб», — зазначається у зверненні Комісії.

У документі також сказано, що мета організаторів проста — «щоб принаймні на Великодні свята люди могли приїхати додому на своїх автомобілях із-за кордону».

Йдеться у зверненні і про те, що проблеми, підняті в законопроекті №4166, далеко не вичерпують усіх труднощів, з якими стикаються мігранти та їх родини.

«Це перший такий крок. За ним плануються і наступні щодо інших важливих потреб мігрантів, як-от продовження паспорта, визнання водійських прав, спрощення процедури витребування довідок та інших документів з України», — читаємо у зверненні.

Підпис можна залишити через Інтернет, заповнивши форму на новоствореному мігрантському порталі «Навігатор» у розділі Пропозиції/Петиції або надіславши електронного листа на адресу [email protected], що містить ім’я, прізвище та місце перебування.

У зверненні також наголошено, що Церква не стоїть і не може стояти осторонь проблем мігрантів. Усіма допустимими засобами Церква ставатиме на захист скривджених», — запевняють автори документа.

Довідка:

Законопроект №4166 зареєстрований у ВР 6 березня 2009 р. Він поданий від імені депутатів, що представляють усі без винятку парламентські фракції: Білорус О.Г., Гриневецький С.Р., Ключковський Ю.Б.,Вечерко В.М., Мартинюк А.І., Герасим'юк О.В.

«Цей законопроект не є передвиборчим трюком однієї із політичних сил. Чи не тому про нього забули і він десь загубився у довгих ящиках депутатських столів», — ставлять риторичне питання у Комісії УГКЦ у справах мігрантів та закликають усіх небайдужих поставити свій підпис під відкритим листом до народних депутатів.