Суд частково задовільнив позов УПЦ (МП) до Мінкульту

05.06.2018, 16:06

У Київському окружному адміністративному суді 5 червня відбулося чергове засідання у справі № 826/19978/16 "Київська митрополія проти Міністерства культури України". Колегія суддів вирішила частково задовольнити позов митрополії. Так, було визнано протиправними дії міністерства щодо повернення статутів на доопрацювання.

У Київському окружному адміністративному суді 5 червня відбулося чергове засідання у справі № 826/19978/16 "Київська митрополія проти Міністерства культури України". Колегія суддів вирішила частково задовольнити позов митрополії. Так, було визнано протиправними дії міністерства щодо повернення статутів на доопрацювання. Суд також визнав протиправною бездіяльність державного органу щодо нереєстрації статутів.

Міністерство культури зобов'язали розглянути статути по-суті та прийняти рішення. Також в ухвалі зазначається, що Мінкульт повинен повернути позивачу гроші, пов'язані із судовими витратами. Це близько 4 тисяч гривень.

Рішення вступить в дію через 10 днів, якщо не буде подана апеляція. Представник Міністерства Андрій Юраш вже заявив, що відомство подаватиме апеляцію.

Нагадаємо, що між Київською митрополією УПЦ (МП) та Міністерством культури України вже півтора року триває судовий процес, через нереєстрацію статутів релігійних організацій цієї Церкви. В міністерстві пояснюють, що статути протирічать чинному законодавству, а тому їх неможливо зареєструвати. Чиновники запропонували Церкві доопрацювати документи, однак в митрополії це робити відмовились. Представники УПЦ (МП) заявляли, що вони хочуть, щоби статути або зареєстрували або надали офіційну відмову у такій реєстрації.

З матеріалами попередніх судових слухань з цієї справи можна ознайомитись на сайті РІСУ.