• Головна
  • Новини
  • Засуджені за вибух у запорізькому храмі звинуватили міліцію у тиску...

Засуджені за вибух у запорізькому храмі звинуватили міліцію у тиску

30.08.2013, 12:31
У Запоріжжі 28 серпня почався розгляд апеляції у справі про вибух у Свято-Покровському храмі влітку 2010 року. Засуджені домагаються перегляду вироку, згідно з яким двоє з них отримали по 15 років в'язниці, а ще один - 14 років колонії.

У Запоріжжі 28 серпня почався розгляд апеляції у справі про вибух у Свято-Покровському храмі влітку 2010 року. Засуджені домагаються перегляду вироку, згідно з яким двоє з них отримали по 15 років в'язниці, а ще один - 14 років колонії. Допитаний вчора Антон Харитонов , якого слідство вважає організатором теракту, заявив, що всі свідчення він давав під диктовку співробітників міліції.

Про це повідомляє «Комерсантъ-Украина».

Нагадаємо, вибух стався 28 липня в День Хрещення Русі. У результаті загинула 80-річна черниця, а ще десять осіб отримали численні поранення. За версією слідства, теракт організував засуджений через образу на настоятеля храму, який неодноразово усував від роботи Антона Харитонова, звинувачував у крадіжці і порушенні церковних правил. Антон Харитонов виступив організатором злочину , його зведений брат Сергій Дьомін сконструював вибуховий пристрій, а Євген Федорченко, який працював у храмі паламарем, встановив його під лавкою перед вечірньою службою. 2 квітня цього року Жовтневий районний суд Запоріжжя засудив Антона Харитонова та Євгена Федорченка до 15 років позбавлення волі, а Сергія Дьоміна - до 14 років колонії.

Після уточнення списку присутніх головуючий на суді Юрій Бойків почав розгляд апеляції Антона Харитонова. Свою незгоду з вироком висловили всі засуджені, і суд вирішив розглядати кожну скаргу окремо.

У ході допиту Антон Харитонов звинуватив співробітників ГУ МВС України у Запорізькій області в жорсткому психологічному тиску. За його словами, велика частина його свідчень була написана під диктовку співробітників правоохоронних органів. Крім того, він звернув увагу на те, що в матеріалах справи є сім явок з повинною: "Зрозумійте , - переконував він колегію суддів. - Ну не міг же я так просто змінювати свої свідчення. Один раз мені сказали - пиши, я написав. Потім якась нестиковка відбувається - я знову переписую. І так постійно було". Представник звинувачення Андрій Кметь при цих словах невдоволено морщився і щось позначав в блокноті. Після свідчень Антона Харитонова колегія вислухала аргументи його адвоката Юрія Шулякова. Він вкотре заявив про повну невинність свого підзахисного, після чого пан Бойків закрив засідання і призначив наступне на 1 жовтня.

"У мене претензій до суду немає. Так, могло скластися враження, що питання задаються упереджено, але я вас запевняю - колегія дійсно хоче розібратися в даній справі, - сказав пан Шуляков після засідання. - Винести виправдувальний вирок апеляційний суд не може - це компетенція районного суду, а от скасувати рішення нижчої інстанції - цілком. На цьому ми всі і наполягаємо. Хлопці не скоювали цього злочину!".