• Головна
  • Новини
  • Долю священика, звинуваченого у сепаратизмі, суд вирішить у березні...

Долю священика, звинуваченого у сепаратизмі, суд вирішить у березні

21.02.2012, 10:10
Долю священика, звинуваченого у сепаратизмі, суд вирішить у березні - фото 1
До трьох років позбавлення волі попросила сторона обвинувачення засудити священика УПЦ (МП) Димитрія Сидора, голову «Сойму Підкарпатських русинів» за посягання на територіальну цілісність України.

о. Димитрій СидорДо трьох років позбавлення волі попросила сторона обвинувачення засудити священика УПЦ (МП) Димитрія Сидора, голову «Сойму Підкарпатських русинів» за посягання на територіальну цілісність України. 20 лютого відбулося чергове судове засідання. Проте суддя так і не виніс вирок у цій кримінальній справ.

За інформацією Новини Закарпаття, у ході судових дебатів прокурор Федченко попросив суд винести підсудному о. Димитрію Сидору вирок у вигляді 3 років ув’язнення з відстрочкою. Священик натомість у категоричній формі заявив про свою невинуватість, а висунуті йому обвинувачення надуманими. Схожі речі говорили й адвокати підсудного священнослужителя.

Суддя не обмежував учасників дебатів у часі. Їх він зупиняв лише тоді, коли вони у своїх промовах виходили за межі кримінальної справи. Після того, як підсудний та його захисники висловили свою точку зору, головуючий оголосив судові дебати закінченими та повідомив, що завершальне судове засідання призначено на 19 березня 2012 року.

У цей день, як нагадує видання, підсудний священик відзначає свій день народження, а за кілька днів до того СБУ своє професійне свято.

Кримінальну справу за ч. 1 ст. 110 КК України посягання на територіальну цілісність і недоторканість України проти протоєрея УПЦ (МП) о. Димитрія Сидора слідчий відділ УСБУ в Закарпатській області порушив 5 грудня 2008 року.

Через рік відбулося перше слухання по справі. Винуватим себе священник не визнає. Українців і русинів він вважає різними народами. Тому разом з іншими лідерами русинського руху він звертався до Росії з проханням визнати їх незалежність від України.

«Ми інший народ, — казав він. – Зі своїми правами на рідній землі. Ніякого сепаратизму в цьому немає. Мене переслідують лише за те, що я бороюся за права русинів, які ми обов’язково повернемо».

Перебуваючи на підписці про невиїзд, о. Димитрій Сидор, як повідомляє Релігія в Україні, заявляв про право на збройний супротив проти української влади, виступав із пропозицією організувати в Ужгороді зустріч двох лідерів найбільших християнських Церков - Папи Римського Бенедикта XVI і Патріарха РПЦ Кирила. Спокусився священик і на чергову можливість стати слугою народу – депутатом, при цьому замість того, щоб зареєструватися кандидатом у депутати Закарпатської облради по одномандатному виборчому округу в обласному центрі, він потрапив до списку мажоритарників до райцентру Берегово. В результаті духовний лідер русинів отримав близько 20 голосів підтримки.