УГКЦ «підставить плече» державі у боротьбі з пандемією

27.03.2020, 09:40
УГКЦ «підставить плече» державі у боротьбі з пандемією - фото 1
26 березня 2020 року у приміщені Будинку Уряду України відбулася зустріч Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

26 березня 2020 року у приміщені Будинку Уряду України відбулася зустріч Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

z_premierom1.jpg

Під час зустрічі Прем’єр-міністр України подякував Главі УГКЦ за глибоке розуміння ситуації та конкретні важливі рішення на підтримку урядових ініціатив, спрямованих на мінімізацію шкоди, яку здатна завдати нашій державі ця пандемія.

Блаженніший Святослав поінформував Главу Уряду про заходи, які вже здійснено в контексті його заяви про готовність послужити нашому народові.

Зокрема, поінформував про створення координаційного центру для узгодження дій митрополій, єпархій та екзархатів Церкви та перегляд тих можливостей, які Церква вже може відкрити для потреб медичної служби, щоб рятувати людей, а саме: реколекційні та реабілітаційні центри, душпастирські осередки, навчально-виховні інституції та інше майно.

Було підкреслено, що Церква вже служить суспільству силами медичних капеланів та волонтерів і готова це служіння належним чином розвивати та координувати відповідно до нових обставин. Для налагодження цього служіння, зокрема у зв’язку із специфікою емідемічної ситуації, для церковних спільнот є дуже важливою співпраця з органами державної влади та санітарно-епідеміологічними службами для правильного розуміння потреб і засобів відповіді на них.

Предстоятель УГКЦ подякував державній владі за довіру до релігійного середовища, яка проявилася у відсутності заборони відкривати храми для молитви. Архиєрей при цьому зазначив, що ми добре розуміємо необхідність дотримання всіх санітарних приписів. Зокрема, він поінформував Прем’єр-міністра, що вже видав поради, як у час пандемії Covid-19 служити страсні й пасхальні богослужіння.

У відповідь на цю інформацію Глава Уряду подякував за такі конкретні кроки греко-католицької релігійної спільноти, зокрема за розумне вирішення проблематики святкування пасхальних свят в умовах пандемії, що було викликом й для державної влади. Він також наголосив на потребі постійної комунікації представників державної влади та духовенства задля узгодження спільних кроків та кращого розуміння поточних завдань і взаємодії.

На завершення зустрічі Блаженніший Святослав наголосив, що для релігійної спільноти, особливо в цей складний час, важливо мати постійну комунікацію та партнерські відносини з державними інституціями. Бо тільки спільними зусиллями і державної влади, і громадянського суспільства, частиною якого є й релігійна спільнота, можна протистояти цьому важкому виклику сьогодення, гідно винісши його тягар. Для цього Українська Греко-Католицька Церква готова «підставити своє плече».