• Головна
  • Новини
  • Вінницька ОДА звернулася до поліції через демонтаж вірянами УПЦ МП старовинної козацької церкви...

Вінницька ОДА звернулася до поліції через демонтаж вірянами УПЦ МП старовинної козацької церкви

15.03.2020, 15:05
Вінницька ОДА звернулася до поліції через демонтаж вірянами УПЦ МП старовинної козацької церкви - фото 1
У Вінницькій ОДА звернулись до поліції, аби правоохоронці розібралися з ситуацією навколо руйнування старовинної козацької церкви у Шаргородському районі на Вінниччині. Як з’ясувалося, церкву було демонтовано ще кілька років тому.

У Вінницькій ОДА звернулись до поліції, аби правоохоронці розібралися з ситуацією навколо руйнування старовинної козацької церкви у Шаргородському районі на Вінниччині. Як з’ясувалося, церкву було демонтовано ще кілька років тому. Проте протягом цього часу на цей факт не звертали увагу ні органи державної влади, ні правоохоронці, поки інформація не потрапила в пресу, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на вінницьке видання "Вежа".

Покровська "козацька" дерев'яна церква в селі Лозова Шаргородського району Вінницької області, яку було побудовано у 1700-1702 роках, має статус пам’ятки національного значення. Але днями краєзнавці помітили, що замість 300-літньої церкви на її місці стоїть новобуд. Покровський храм в с. Лозова займає громада Шаргородського благочиння Могилів-Подільської єпархії УПЦ МП, яка і замінила церкву на нову.

За словами речниці Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Анни Олійник, місцеві мешканці нібито почали будувати на місці старого храму новий ще понад рік тому, однак чиновники відреагували лише зараз. Новий храм функціонує більше року. Наразі жодної інформації про незаконні дії в поліції немає.

Водночас завідуючий сектором охорони культурної спадщини Управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Михайло Потупчик заявив, що церква дійсно має статус пам’ятки національного значення, однак про будь-які законні реконструкції старого храму йому невідомо. Особисто чиновник востаннє був біля церкви у 2016 році й тоді вона “була ціла”, а про ситуацію зі зруйнуванням храму дізнались тільки “зараз”.