• Головна
  • Новини
  • Кабмін прийняв рішення, яке може стати інструментом захисту права та свободи релігійної громади ПЦУ в Криму...

Кабмін прийняв рішення, яке може стати інструментом захисту права та свободи релігійної громади ПЦУ в Криму

04.03.2020, 14:50
Кабінет Міністрів ухвалив рішення, яке допоможе захистити права та свободи релігійної громади, яка мешкає на тимчасово окупованому півострові, зберегти культурні, релігійні та історичні цінності, які там знаходяться і які РФ протягом шести років намагається нищити.

Кабінет Міністрів ухвалив рішення, яке допоможе захистити права та свободи релігійної громади, яка мешкає на тимчасово окупованому півострові, зберегти культурні, релігійні та історичні цінності, які там знаходяться і які РФ протягом шести років намагається нищити. Про це повідомляє Урядовий портал.

Про це повідомила Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда. Члени Уряду підтримали розроблену Мінветеранів постанову Верховної Ради України щодо питань захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (ПЦУ) та збереження приміщень Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги.

За підписом Прем’єр-міністра ця постанова буде направлена до ВРУ для прийняття.

Нею визначено, що тимчасово, на період окупації, необхідно передати з комунальної власності Автономної Республіки Крим у державну власність Кафедральний собор, який знаходиться в місті Сімферополь. На КМУ покладено здійснити відповідні заходи щодо передачі цього майнового комплексу.

«Цей собор не просто будівля – це приміщення, в якому відбуваються служби українською мовою, в якому зберігаються речі, що мають культурну та історичну цінність для нас. Цей осередок української культури – кілок в горлянці ворога, який він всі 6 років намагався усунути різноманітними засобами, зокрема накладаючи арешти на будівлю та майно, намагаючись виселити священнослужителів та витіснити звідти вірян», - розповіла Міністр.

Вона також зазначила, що держава має визнати, що за цей час питання захисту собору не було врегульоване в правовому полі.

«Але ми усуваємо це, надаючи державі інструменти, на час окупації півострова, здійснювати захист свого майна та своїх цінностей. І ми будемо користатись цим інструментом, звертаючись до міжнародних організацій, держав-партнерів із закликом захистити від окупанта український собор та його вірян», - додала Оксана Коляда.

Вона також подякувала тим, хто хоч і вимушений жити в тимчасовій окупації РФ, але продовжує сповідувати українські цінності. Зокрема, тим священнослужителям, які залишилися вірні ПЦУ і, попри утиски, продовжили свою діяльність на півострові й окремо Архієпископу Кримської єпархії ПЦУ Клименту, за ту роботу, яку він продовжує вести в цьому напрямку.

Оксана Коляда також звернулась до депутатів ВРУ з проханням врахувати та погодити дану постанову.