• Головна
  • Новини
  • Головний рабин України заявив, що директор НАБУ Ситник конфіденційно зустрічався з ним через прослуховування в синагозі...

Головний рабин України заявив, що директор НАБУ Ситник конфіденційно зустрічався з ним через прослуховування в синагозі

14.02.2020, 09:38
Головний рабин України заявив, що директор НАБУ Ситник конфіденційно зустрічався з ним через прослуховування в синагозі - фото 1
Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник конфіденційно зустрічався з головним рабином України і Києва Моше Реувеном Азманом у зв'язку з прослуховуванням прихожан синагоги в жовтні 2018 року, написав рабин на своїй сторінці в Фейсбуці.

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник конфіденційно зустрічався з головним рабином України і Києва Моше Реувеном Азманом у зв'язку з прослуховуванням прихожан синагоги в жовтні 2018 року, написав рабин на своїй сторінці в Фейсбуці, повідомляє Interfax-Україна.

Асман.jpg

"Артем Ситник учора прямо заявив, що інформація щодо прослуховування прихожан в синагозі - це фейк. На жаль, вчора він публічно сказав неправду, - я маю документи, що підтверджують зворотне. Більше того, Артем Сергійович зустрічався зі мною конфіденційно, і я надав йому необхідні докази переслідування моїх парафіян, тому стверджувати, що він, можливо не в курсі - безглуздо. З цього приводу ми маємо в своєму розпорядженні інші документи і докази від міжнародних партнерів, глибоко стурбованих ситуацією, що склалася", - йдеться в повідомленні.

Головний рабин України підкреслив, що також проінформований про дії НАБУ, що мають на меті переслідування прихожан синагоги. "Я особисто спілкувався зі свідками, які розповідали про тиск на них і погрози з боку детективів НАБУ з метою дати брехливі свідчення і зганьбити невинних людей", - заявив він.

Крім того, за його словами, він має намір проінформувати про ситуацію, що склалася міжнародну громадськість, а також звертатиметься до керівництва країни з проханням вжити заходів.

Нагадаємо, 30 жовтня єврейська громада Києва звинуватила НАБУ в незаконному стеженні, здійснюваному в жовтні за центральною синагогою і вірянами.

У заяві головного рабина України і Києва Моше Реувена Азмана зазначено, що в жовтні служба безпеки громади виявила осіб, які "професійно здійснювали приховане спостереження" за центральною синагогою на вул.Шота Руставелі і вірянами. За даними джерел Єврейської громади, ідентифіковані деякі люди, які здійснювали стеження, як причетні до НАБУ.

У свою чергу в НАБУ заявили, що така інформація не відповідає дійсності:

15 листопада в НАБУ заявили, що вони не ведуть спостереження за центральною синагогою Києва, а на відеозапису з синагоги, раніше поширеному в інтернеті, зафіксовані співробітники іншого українського правоохоронного органу.

У Бюро зазначили, що вивчили відеозапис, оприлюднений в інтернеті, і встановили, хто саме зафіксований на ньому. "Особи, названі ЗМІ "агентами НАБУ", виявилися співробітниками іншого українського правоохоронного органу. Для збереження довіри до правоохоронної системи України Бюро не називатиме, якому саме органу належать ці особи", - наголошується в повідомленні.

16 листопада головний рабин України і Києва Моше Реувен Азман заявив, що має докази причетності двох співробітників Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) до зовнішнього спостереження за центральною синагогою в Києві.